Начало / Икономика / Пламен Димитров, президент на КНСБ: Наесен ще има протести, ако не се увеличат заплатите

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Наесен ще има протести, ако не се увеличат заплатите

Хората вече са силно радикализирани и не изключвам възможността да излязат на протест през есента, ако няма устойчиво решение за увеличаване на доходите. Това каза днес в Плевен президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му в редица звена на бюджетния сектор положението вече е нетърпимо и е трудно удържимо, а някъде дори на ръба на функционирането си. Такава е ситуацията със „Спешна помощ” на много места, „Напоителни системи”, Агенцията за борба с градушките. „Ако искате да има мир в България, това е цената – около милиард”, са заявили от синдиката пред правителството.

Пламен Димитров каза, че са развили своето предложение за увеличение на доходите пред премиера и кабинета преди няколко седмици. Три са ключовите неща в предложението на синдиката – ръст с 60-70 лв. на минималните доходи, увеличение на доходите в бюджетната сфера ипромени в законодателството  в частта му за колективното договаряне  за частния сектор.

Синдикалистът  припомни, че по настояване на КНСБ с около 700 млн.лв. са повече парите в отделните системи през тази година, като в някои системи увеличението е до 18%. Като за миналата година средната работна заплата се е увеличила с около 10%, което прави увеличение на средните доходи с около 100 лв.

„Сега искаме  от следващата година увеличение да има в сферата на културата с около 20-25%, в администрацията – общинска и държавна, увеличение между 15 и 20 на сто. Това означава увеличение на доходите средно между 100-150 лв. за хора, които в момента получават не повече от 700 лв.”, посочи Пламен Димитров. Според изчисленията на синдикалистите за това ще са нужни 720 млн. лв. „Това слагаме в момента на масата пред министър Горанов и до края на месец юли искаме да видим къде е възможно да се увеличат заплатите и къде не е възможно и защо”, каза Пламен Димитров.

По отношение на колективните трудови договори в частния сектор синдикалистът коментира, че имат официални данни, които показват, че при наличие на колективен трудов договор доходите са  по-високи с 10-12 процента. Димитров посочи, че за миналата година  фирмите от нефинансовия сектор са декларирали печалба в размер на 15 млрд. лева и това е резервът за увеличаване на доходите в частния сектор. „Само 20% от тази печалба да бъде заделена за увеличаване на доходите, означава заплатите в частния сектор да се увеличат със 100-150 лв.”, отбеляза Пламен Димитров и коментира, че проблемът с  дефицита на работна ръка е резултат на първо място именно от ниските заплати.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров днес е в Плевен по повод отчетно-изборното заседание на Регионалния съвет на КНСБ – Плевен. Пред участниците в заседанието той представи приоритетите на КНСБ за следващия мандат.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...