Акценти
Начало / Култура / Пламен Джуров: Днес поемам дълг, който ще се постарая да изплатя

Пламен Джуров: Днес поемам дълг, който ще се постарая да изплатя

На една много сърдечна среща в Община Плевен, извън условностите на протокола, днес маестро Пламен Джуров беше удостоен с почетния плакет на кмета на Общината по повод 70-годишния му юбилей. Приемайки плакета Пламен Джуров сподели, че поема дълг, който няма да има време, но ще се постарае да изплати.

„Респектиран съм, че кметът и  Общината застават зад този юбилей и това е нещо много задължаващо и много трогателно”, каза Маестрото.

„Като кмет на Плевен мога само да се гордея, че Пламен Джуров е една от плеядата фигури в областта на изкуството, които са започнали житейския си път в Плевен”, каза при връчването на почетния плакет Георг Спартански и подчерта, че „трябва да уважаваме хората, които правят така, че нашият град да има тази известност и които обогатяват културата на България и европейската култура, чертаят нови хоризонти за другите след себе си”.

С думи на благодарност към Маестрото се обърна и бившият кмет на Плевен Румен Петков, който също присъства на срещата. Той отбеляза, че Пламен Джуров през цялата си динамична кариера по световните сцени нито за момент не е загърбил Плевен. „Борис Христов е казал, че се гордее със своята кариера, но я дължи на своя славянски произход. Маестро Джуров днес ни показва, че се гордее с плевенския си произход. Прави го по този скромен, човешки, но много истински начин”, отбеляза Румен Петков, имайки предвид предстоящата тази вечер премиера на пиесата „Тост…за Плевен”.

„Една трета от живота ми е минала в Плевен и това е може би най-важната част от живота ми”, сподели развълнуван Пламен Джуров. Той припомни, че по-голямата част от произведенията, които е посвещавал, са все на плевенчани. За най-новата си пиеса „Тост …за Плевен” разказа, че е я замислил в началото на кметската кампания. „Мислех си как да обединя всичките си впечатления за Плевен. Тук много се говори, много често с противоречия, с напрежение. Но когато плевенчани се обединят около нещо, много  трудно ще ги спреш. Пиесата е такава – стоят плевенчани, спорят помежду си, но времето ги кара да се обединят и накрая се явява един тържествен тромпет, който събира всичко в една енергия. Това е замисълът на пиесата и това е моето пожелание”, каза Пламен Джуров и се обърна към кмета Спартански с пожелание за успешна работа за благосъстоянието на плевенчани, за благоустройството на града и с надежда, че правителството ще бъде справедливо към града.

За работата си с Плевенска филхармония Маестрото каза, че това са много съвестни  към професията си хора, с които се работи много леко. Специално отбеляза въздействието на концерт-майстора Чавдар Вълков. „Работата на диригента е да преобрази това, което си чул на първата репетиция и да направиш едни страници с ноти живи. Да откриеш в тях човешкото присъствие – и на композитора, и на изпълнителите. Приятно ме изненадаха, защото предложиха идеи, за които не бях се сетил. Симфоничният оркестър е най-ясният, нагледен пример за обединение  на един колектив на принципа на йерархията за постигане на единна цел. Принципът на оркестровата постройка е недостижима в администрацията”, шеговито-сериозно допълни проф. Джуров.

Накрая той каза много ласкави думи за солистката – пианистката Дора Делийска, която също тръгва от Плевен към световните сцени, и  с която за първи път се среща на една сцена, но оценява колко много е надарена от Господ с талант и красота.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...