Начало / Култура / Писателят Стоян Николов-Торлака гостува в Плевен и Червен бряг

Писателят Стоян Николов-Торлака гостува в Плевен и Червен бряг

Авторът на поредицата „Северозападен романь“  – Стоян Николов – Торлака, поема през месец февруари поредица от осем представяния в Северозападна и Централна Северна България. Две от спирките по пътя му са Червен бряг и Плевен.

В градовете, където писателят гостува за първи път, той ще представи цялата си трилогия: „Северозападен романь“, „Автономията????“ и „Май ше ни бъде…“. „Северозападен романь“ е взривяващото начало на поредицата – неустоимо смешна. „Автономията????“ е катарсизът – повече саркастична, поглеждаща между редовете към болезнени обществени въпроси. „Май ше ни бъде…“ пък е перфектният завършек – има и смях, и сълзи, и теми за размисъл, а откъм нецензурни изрази езикът е най-изчистен от трите.

Книгите на Торлака определено нямат аналог. Някои го критикуват за прекомерната употреба на диалект, други са недоволни от вулгарния на места език, но мнозинството читатели са тези, които се влюбват в стила му. И те определено не са само от Северозапада. Затова сред най-популярните съвременни български романи се нареждат и неговите. Сравняват го с Радичков, с Буковски, с Чудомир… Но всъщност няма калъп, в който да могат да бъдат вкарани пъстрите му образи, живият език и непредвидимите истории.

Февруарската обиколка на Торлака днес, 15 февруари от Берковица и ще завърши в Червен бряг и Плевен.

В Червен бряг можете да се срещнете с него на 23 февруари от 19 часа в бар „Ропотамо“.

В Плевен пък писателят ще ви чака на 24 февруари от 18 часа в Арт център „Плевен“.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...