Акценти
Начало / Култура / Писателят Георги Константинов ще закрие Фестивала „Морски изгреви джулая” в Ахтопол

Писателят Георги Константинов ще закрие Фестивала „Морски изгреви джулая” в Ахтопол

Георги Константинов

Известният писател с плевенски корени Георги Константинов ще закрие Фестивала на изкуствата, духовните практики и красотата „Морски изгреви джулая”, който ще се проведе в Ахтопол от 28 юни до 2 юли, информира за infopleven Бисерка Райкова, инициатор и един от организаторите на събитието. Творецът ще изнесе авторски рецитал на 2 юли от 19,30 часа в местното читалище „Христо Ботев 1925”.

Вдъхновителите на морското събитие припомнят, че Константинов е автор на стихотворението „Обичам те до тук“ и на едноименната стихосбирка, която има 13 издания и нечувания за страната ни тираж за поезия от над 27 000 броя. Той е създал повече от 30 стихосбирки и десетки книги за деца. Стиховете му са превеждани на английски, японски, хинди, руски и немски, а книгата му „Туфо, рижият пират“ е издадена на немски, френски, руски, украински, полски и други езици. По негови стихове са създадени над 200 песни, като „Обичам те дотук“, „Миг като вечност“, „Предутрин“, „Аз те търся в дъжда” и др. Носител е на много литературни награди за поезия, за детска литература и за цялостно творчество, номиниран два пъти за Световната награда за детска литература “Ханс Кристиан Андерсен”.

„Може още много да се изброява за Георги Константинов, на за мен е по-важен фактът, че това е много етичен и хуманен човек с неумолим дух в защита на честността и прозрачността в литературните ни среди и не само сред тях. Над 20 години той е издател и поддръжник на сп. „Пламък” – най-старото литературно списание у нас, същинска творческа легенда, с подчертана откривателска мисия, без стилистични и идеологически ограничения, така както го е замислил основателят му Гео Милев. Само издаването на едно такова списание в днешно време е равносилно на творчески подвиг. Такива творци е важно да се чуват днес – отговорни, провокативни и отстояващи свободолюбието”, сподели Райкова.

Ахтопол

И затова на Георги Константинов се пада честта да закрие този изящен Фестивал, провокиран от човешкия стремеж към свобода, красота и преклонение пред съзидателната сила на светлината – Слънцето. „Да приложим в няколко дни около 1-ви юли разнообразието на света, да се веселим и запознаваме с широтата на изявите на свободния дух, винаги водещ все по-надълбоко в осмислянето на това, което сме – венец на Съзидателя, дал ни силата да бъдем творци на дните си, водени от Любовта в хармония с вселенския замисъл за живот в радост, благоденствие и просперитет!”, призовават организаторите.

Фестивалът започва при изгрев на 28 юни – с лека и раздвижваща йога практика, която ще проведе София Проданова. Пълната програма на разнообразните и интересни събития може да бъде открита във Фейсбук.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...