Начало / Култура / Пианистката Десислава Щерева е солист на Плевенската филхармония

Пианистката Десислава Щерева е солист на Плевенската филхармония

Десислава Щерева

Пианистката Десислава Щерева ще е солист на Плевенската филхармония в концерт, който ще се състои днес, 22 май от 19 часа в зала „Катя Попова”. Вчера музикалният празник зарадва почитателите на класиката в Габрово.

В програмата са включени рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров, Концерт за пиано и оркестър №2 от Шопен, Половецки танци от Бородин и Славянски танци № 1, 2 и 8 от Дворжак. Диригент ще е маестра Римма Сушанская.

Десислава Щерева има активна концертна дейност. Солист е на Софийска, Бургаска, Плевенска, Шуменска, Русенска филхармонии, на камерен ансамбъл ”Софийски солисти”, на камерен оркестър “Симфониета” – Варна, участва в различни творчески проекти.

Лауреат е на национални и международни конкурси в България, Чехия, Италия, Словакия. Концертира в Русия, Гърция, Белгия, Македония, Люксембург.

Изявява се на фестивалите “Варненско лято”, ”Софийско лято”, ”Скопско лето”, ”Нова българска музика”, ”Пианисимо”, Музикални празници ”Емил Чакъров”, Европейски музикален фестивал, Дни на Руската клавирна музика.

Има издаден компактдиск с Ева Димитрова – сопран, и Хелмут Франц – тенор (Мюнхен, Германия, 1998), както и компактдиск с Радка Чомакова с творби от Панчо Владигеров (“Гега ню”), който включен в международната поредица “Шедьоври на класиката” (2008).

 Преподава в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...