Акценти
Начало / Общество / Печива, плетива и други творения в Международната нощ на прилепите в РИМ – Плевен

Печива, плетива и други творения в Международната нощ на прилепите в РИМ – Плевен

За втора година в Регионален исторически музей – Плевен и за 19 път в България ще бъде отбелязана Международната нощ на прилепите. От 17 септември до 10 октомври в цялата страна ще се проведат разнообразни мероприятия, които ще напомнят за значимостта на прилепите и колко важно е тяхното опазване. Повече подробности за предстоящото събитие в Плевен научихме от Румянка Балева от Направление „Природа” към РИМ – Плевен. Инициатива та в града ни се от природозащитната организация „Зелени Балкани”, с подкрепата на Регионален инспекторат по образованието – Плевен и РИМ – Плевен.

Румянка Балева
Румянка Балева

В честването ще участват над 20 организации, институции и граждански групи. В Плевен това ще се случи на 28 септември, когато от природозащитната организация „Зелени Балкани” и Регионален исторически музей – Плевен ще очакват всички желаещи да се включат в инициативата между 11 и 16 часа в Музея за прилепни занимания, който ще бъде разположен в залите на Направление „Природа”. Фото изложба, презентации, конкурси за плетива и печива ще бъдат само малка част от предвидените мероприятия, които ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите, сподели Румянка Балева. От 23 до 25 септември всеки един желаещ да се включи в конкурса с прилепна тематика, може да занесе своето творение в музея. Няма ограничения във видовете творчество и идеи, единственото условие е, изработеното да има общо с прилепите. Кулинарните прилепни произведения ще се представят в самия ден на мероприятието – 28 септември. Те могат да са сладки с формата на прилеп, кексове, сладкиши и изобщо каквото се сетят майсторите кулинари, свързано с нощните животни. Няма да липсват и награди за откроилите се творчески проекти. А за най-малките посетители пък са подготвени артработилници, викторини и различни маски, свързани с прилепите, които да бъдат оцветени.
При предходната инициатива посещаемостта в музея е била много висока, а интересът наистина голям, сподели Румянка Балева. Очаква се и тази година мероприятието да предизвика не по-малък интерес. Освен това то ще бъде посветено на доц. Иван Райчев, който беше дългогодишен ръководител на Направление „Природа” в РИМ – Плевен и инициатор на първата кампания в Плевен, но за съжаление, вече не е сред нас.

Плакатът за Нощта на прилепите от 2013 година все още напомня за инициативата тогава в РИМ - Плевен
Плакатът за Нощта на прилепите от 2013 година все още напомня за инициативата тогава в РИМ – Плевен

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...