Акценти
Начало / Здравеопазване / Пет ползи от алое вера, които всеки трябва да знае

Пет ползи от алое вера, които всеки трябва да знае

Всички сме чували за алое вера. Това растение стана доста популярно и в България и вече пазарът изобилства от продукти, които включват в състава си и алое вера. Но какви са причините, поради които то става толкова известно в целия свят?

Алое вера е едно от тези растения, които съдържат многобройни ползи за нашето тяло. Подобно на авокадото – с изключение, че то може да бъде директно консумирано. Ако то е суперхрана, то в случая спокойно може да наречем алое вера едно суперрастение. То е богато на множество  хранителни вещества, витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти. Но какви ползи носят те за нашето тяло? Прочетете до края, за да разберете!

  1. Поддържа кожата ни хидратирана
    Много проучвания твърдят, че гел или крем с екстракт от алое вера има положителни свойства за кожата, особено тази на лицето. Той спомага тя да бъде поддържана младолика и хидратирана. Гелът от алое вера може да увеличи производството на колаген в тялото, което от своя страна играе главна роля в еластичността на кожата. А колкото по-еластична е, толкова по-свежа и млада изглежда тя!

Също така алое вера може да окаже положително влияние върху кожа, която страда от раздразнения и зачервявания. Помага най-вече за нормализирането и изравняването на тена.

  1. Алое вера спомага срещу стомашни киселини
    Ако добавите продукт с алое вера към храненето си – например сок, той може да помогне на храносмилането. Основно премахва стомашните киселини, но като цяло има положително влияние върху храносмилателната система. Това е възможно благодарение на антиоксидантите и ниската токсичност на растението.
  2. Може да балансира кръвната захар
    Алое вера понякога се използва като традиционно средство за хора, страдащи от проблеми с кръвната захар или дори диабет. Твърди се, че подпомага инсулиновата чувсвителност инсулин и спомага за балансирането на нивата на кръвната захар.

Съществуват проучвания върху животни и хора с диабет тип 2, които да се почувствали по-добре след консумация на алое вера.
Ако хората желаят да подобрят своя дневен тонус и да хармонизират обмяната на вещества в тялото си, то те могат да научат повече за био-козметичното средство Detonic. Екстрактът от алое вера е само една малка част от богатия му състав.

  1. Ускорява зарастването на рани и изгаряния

    Алое вера най-често се използва като гел за локална употреба. Отдавна е растението е известно като спомагащо по-бързото зарастване на рани. особено полезно е при изгаряния, дори и такива от слънцето след дълъг ден на плажа. Проучванията показват, че гелът с алое вера взема преднина с цели 9 (девет) дни в сравнение с възстановяването по естествен начин, без прилагането на никакви мехлеми и гелове.

Любопитен факт е, че първият мехлем без рецепта за изгаряния, е бил именно на основа на алое вера. Разработен е в САЩ през далечната 1959г.

  1. Сокът от алое вера помага да си набавим нужните витамини

Сокът от алое вера е богат на разнообразни хранителни вещества. Препоръчваме да го добавите към ежедневното си меню, за да си набавите нужните витамини за деня. Сокът от алое вера е най-богат на витамини В, С, Е и фолиева киселина (Витамин B9).

Съдържа и малки количества:

  • Калций;
  • Мед;
  • Хром;
  • Натрий;
  • Селен;
  • Магнезий;
  • Калий;
  • Манган;
  • Цинк.

Алое вера също е единственият растителен източник на витамин В12. Той обикновено се среща в животински продукти, като месо, мляко, яйца, сирене и миди. Често се забелязва недостигът от Витамин B12 при вегетарианци и вегани, понеже най-често консумираните източници идват от животните. Заради това за тях е препоръчителна честата консумация на сок от алое вера. Иначе при липсата на достатъчно витамин B12 в организма се появяват известни проблеми. Те включват нарастване от рискове от анемия, чести промени в настроенията и мозъчната дейност.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...