Акценти
Начало / Общество / Петър Петров от Ясен извади кръста на днешния Йордановден

Петър Петров от Ясен извади кръста на днешния Йордановден

35-годишният Петър Петров от Ясен извади кръста на тазгодишния Йордановден. Край историческия мост на река Вит до село Ясен се бяха събрали стотина любопитни, които очакваха с интерес ритуала за хвърлянето на кръста.

След богоявленския водосвет, отслужен от отец Антоний, тридесетина смелчаци се спуснаха да извадят кръста от ледените води на реката. Най-бърз се оказа Петър, който участва за първи път в Богоявленския ритуал. Уникално е усещането и другата година отново ще съм тук, зарече се късметлията. За себе си и за всички хора Петър пожела здраве и живот. Всичко друго се постига, каза мъжът.

Петър Петров е семеен, има детенце на 6 години, занимава се с частен бизнес.

Сред смелчаците днес беше и 9-годишният състезател по триатлон Валентин, който беше и най-малкият, нагазил студените води на Вит. В ритуала се включи и 4-годишният Калоян, седнал върху раменете на баща си.

Преди да излязат от водата мъжете изиграха едно хоро и под високо вдигнатия трибагреник запяха химна.

В ритуала се включиха артисти от Северняшкия ансамбъл. Пръв поздрави късметлията председателят на Общинския съвет Мартин Митев, който пожела здраве и успех през годината на Петър и неговите близки. По традиция Община Плевен отпуска парична награда на този, който извади кръста. Тя ще бъде връчена по-късно  от кмета Георг Спартански .

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...