Начало / Култура / Петльовден е празник на мъжките рожби

Петльовден е празник на мъжките рожби

Петльовден е български народен празник, който се отбелязва на 2 февруари, а според старото летоброене е бил на 20 януари.

Mриеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата, а в някои краища на страната се смята за мъжки аналог на обичая Бабинден. Според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци.

Според традицията на този ден в къща, в която има момчета, задължително се коли петел, а там, където има само момичета – ярка. С кръвта на закланата птица се прави кръстен знак на входа до дома, а главата се забучва на видно място до вратата. Краката на птицата се изхвърлят на покрива на къщата. Перата се запазват, за да бабуват с тях жените и да лекуват децата си.

Закланата птица се вари цяла и от нея се раздава по съседите за здраве на мъжките деца в къщата. Освен курбана от петела, жените замесват и изпичат пита, с която също „подават“ за здраве и плодовитост. Някъде  в къща с момче се „подава“ от бутчетата на петела, а в такава с момиче — от крилата.
В миналото през целия ден на този празник не се работи, а на някои места жените се събират на веселба.

Според преданията Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, взимането на малки момчета. Легендата разказва за смела майка от село .Еркеч, Бургаско, която  скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава майката заявява, че сама ще заколи чедото си, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петел на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч. От тогава та до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.

Според православния календар, на 2 февруари е Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка. 40 дни след раждането на Исус Христос света Дева Мария занесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...