Акценти
Начало / Любопитно / Петльвден е празник на мъжката сила

Петльвден е празник на мъжката сила

 

По стар стил днес, 2 февруари, е Петльовден. Според народната традиция на този ден се слави мъжката сила и нейното оцеляване. На този ден се отдава възхвала на мъжката челяд, която е продължението на рода.

Историята на Петльовден е от времето на турското робство, когато властите в Османската империя събирали жестокия кръвен данък. Периодичното насилствено събиране на момченца от подчинените християнски народи било извършвано поне на всеки 5 години. Момчетата, взимани като дан, се подбирали сред здравите, сръчни и красиви деца на възраст между 7 и 10 г. При събирането на децата пратениците на султана белязвали вратите с кръв, та да знаят в коя къща са били. Легендата разказва, че за да спаси момченцето си, веднъж една българска майка от село Голица заклала петел и с кръвта му намазала пруста, портичката и оградата пред дома си. Когато пристигнали, еничарите видели знака и отминали дома й.

Това е причината, поради която на тази дата традицията повелява да се коли петел в къщата, дето има мъжка челяд, за да растат момченцата здрави.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...