Акценти
Начало / Култура / Петдесетница е, християнската църква празнува рождението си

Петдесетница е, християнската църква празнува рождението си

Петдесетница или Ден на Света Троица, е един от големите християнски празници. Той прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-я ден след Възкресението (след Великден).

След Възнесението апостолите заедно със св. Богородица и десетки вярващи се намирали в постоянна молитва в Сионската горница. В неделята изведнъж се извила вихрушка и самият Свети Дух се явил пред вярващите във вид на огнени езици и ги дарил с божествени дарове. По думите на апостол Павел  даровете на Духа са любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание. Под влиянието на Светия Дух апостолите започнали да прославят величието на Бога на най-различни езици. Така те били просветлени и готови да тръгнат по света и да проповядват християнството на други народи.

Тогава апостол Петър произнесъл първата християнска проповед, в която прославил величието на Иисус Христос и поканил присъстващите да се покаят. В този ден повече от три хиляди души приели християнската вяра и създали първата християнска общност. Смята се, че това е рожденият момент на християнската църква.

На Петдесетница вечерната служба и утринното богослужение се съединяват (след света литургия се извършва вечерня). Четат се специални коленопреклонни молитви и в храмовете се хвърля шума като символ на вихъра на Светия Дух. В молитвите на Петдесетница се спомня за починали родители и братя.

Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...