Акценти
Начало / Общество / Персонал в детска градина в Плевен хванат да краде от храната на децата

Персонал в детска градина в Плевен хванат да краде от храната на децата

Родители на една от детските градини в Плевен са подали сигнал в Общината за изнасяне на храна от персонала на градината и във връзка с административната работа на директорката. Сформирана е група, която е извършила незабавна проверка в детската градина.  „За съжаление сигналите се оказаха верни. Установено е, че в личния багаж  на служителки от градината са намерени бисквити, прясно мляко, кашкавал, сирене, кренвирши, готова смес за приготвяне на топли сандвичи, мая за хляб, захар, моркови”, съобщи днес на редовната оперативка кметът Георг Спартански. Той коментира, че понякога може да се намери обяснение за извършена кражба – когато не си ял с дни и нямаш средства да си купиш храна или децата ти гладуват и затова крадеш, за да ги нахраниш. „Но това, което се случва в детските градини и ясли, е мародерство. Тези хора са на заплата, тези хора се хранят в детските заведения, но „за довиждане” те всеки ден пълнят торбите си с продукти от градината. Явно се действа на принципа – шамар да е, аванта да е. Е, сега ще има шамар, но няма да е аванта, а напълно заслужен”, заяви кметът.

Спартански подчерта, че не може да накаже тези служители, защото не е техен пряк работодател. Затова ще изчака решението на директорката, но настойчиво моли да бъдат прекратени трудовите взаимоотношения с провинените служители.  Той припомни случай от миналата година, когато пак беше хваната служителка от друга детска градина да краде продукти и тогава директорката я наказа само с последно предупреждение за уволнение. За какво точно го предупреждаваш, когато той мародерства от залъка на децата, запита кметът.

Ако се потвърдят констатациите от доклада, наказание ще има и за директорката, заяви Георг Спартански.

Той не каза името на детската градина, но стана ясно, че проверката е извършена в детска градина „Калина“ в Плевен. На директорката ще бъде връчена покана за писмени обяснения на случая.

Проверките в детските градини ще продължат стана ясно на оперативката днес.

Днес кметът съобщи и за пореден опит да бъде заобиколена заповедта му в детските градини да не се събират под никаква форма пари от родителите. След проверка на документацията на детска градина в Плевен е установено, че е създадено Училищно настоятелство, в което членуват едва ли не всички родители и за членството си те внасят всеки месец по 1 лв. Родителите виждат тези нередности, но много от тях не смеят да се оплачат, защото се страхуват, че злобата на персонала ще рефлектира върху техните деца, коментира Спартански.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...