Акценти
Начало / Култура / Перкусионисти от пет държави идват в Плевен за поредното издание на фестивала за маримба

Перкусионисти от пет държави идват в Плевен за поредното издание на фестивала за маримба

В продължение на пет дни – от 1 до 5 юли, Плевен ще бъде музикален център на ударните инструменти. Шестото издание на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен`2021, ще привлече перкусионисти от България, Франция, Швейцария, Полша. По традиция фестивалът ще се проведе под патронажа на кмета на община Плевен Георг Спартански и отново е част от културния календар на града. Фестивалът се осъществява с участието и подкрепата на Национален фонд „Култура”.

Програмата е наситена с концерти и майсторски класове. В тях ще участват водещи солисти като френското трио SR9, в състава на което са Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние, Жан-Батист Льоклер, Мариана Беднарска – Полша/Швейцария, Тил Лингерберг – Швейцария, и Василена Серафимова. За първи път в концертите ще участва сопраното Ина Кънчева и пианистката Христея Маркова. За първи път в концерта, посветен на 60-годишния юбилей на НУИ „Панайот Пипков”, ще вземат участие перкусионисти от НМА „Проф. Панчо Владигеров”. А трима от членовете на този състав са наши плевенски възпитаници: Златина Иванова, Цветослав Цветанов и Чарли Милов.

„Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България, а и на Балканите. Той дава възможност за  взаимодействие, съвместна работа на представители от различни изпълнителски школи – европейски и от САЩ, популяризира класическата музика пред широка публика, стимулира развитието на талантливи млади инструменталисти от училищата по изкуствата в България и десетки ученици и студенти от различни страни”, споделят организаторите.

Всички концерти ще бъдат в Регионалния исторически музей, като първият и финалният се предвиждат да бъдат на открито, а концертите на 2-ри и 4-ти юли в зала „Музикалната слава на Плевен”.

Всеки ден от 1 до 5 юли ще се провеждат майсторки класове.За първи път в рамките на фестивала ще има онлайн лекции с трима водещи перкусионисти и маримбисти на световната сцена – Майкъл Бърит и Кейси Канджелози от САЩ и Теодор Милков от Гърция.

ПРОГРАМА

1 юли, четвъртък, 20.00 ч. РИМ  /при лошо време – Център за работа с деца/

 ОТКРИВАНЕ

I част: Перкусионни ансамбли от НУИ „Панайот Пипков”,

НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София,

II част:  Трио SR9 

2 юли, петък, 19.30 часа

 Концерт „Младите солисти на Женева”, осъществен съвместно с Международния музикален конкурс на Женева

Солисти: Мариана Беднарска, Тил Лингерберг, Николай Иванов, Христея Маркова (пиано); гост Жауен Рудолф.

 4 юли, неделя, 19.30 часа 

„СамоДиви” – Ина Кънчева (сопран) и Василена Серафимова (маримба и перкусии)

Специален гост – Жан-Батист Льоклер 

5 юли, понеделник, 20.00 часа

Заключителен концерт „Фиеста” на участниците в майсторските класове

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...