Акценти
Начало / Култура / Пелин Пелинов представи своя сборник с разкази за едни от най-забележителните българи

Пелин Пелинов представи своя сборник с разкази за едни от най-забележителните българи

Представяне на книгите „Щрихи към портретите” и „Възход и падение” се състоя вчера в ХГ „Дарение Светлин Русев” в Плевен. „Щрихи към портретите“ е първият сборник с разкази на Пелин Пелинов. Рецензент на книгата е плевенската писателка Лалка Павлова.

По своята същност „Щрихи към портретите” е сборник с разкази за едни от най-забележителните българи в миналото. „Такава книга няма в българската литераура. Има разкази за отделни големи българи. Има дори романи, повести и научни книги за някои от тях. Но въздействието на тези книги е само в рамките на отделната личност. А когато се съберат на едно място над 40 велики българи, както е в тази книга, тогава въздействието е друго – много по-силно и по-мащабно”, казва за творбата нейният автор.

„Щрихи към портретите” е жанрово и идейно продължение на документално-художествените романи на Пелин Пелинов. Основната причина за написването на тези разкази е настъпилата криза в патриотизма на българското посттоталитарно общество през прехода от социализъм към капитализъм.

„Възход без падение“ пък е биографична книга за Пелин Пелинов, с рецензент Марин Кадиев. Тя разказва за писателя, който е роден на 26 март 1936 г. в с. Върбица, Плевенско. Завършил е право в Софийския университет „Кл. Охридски“ и театрознание във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“. Работил е като драматург на Народния театър „Иван Вазов“, председател на Творческия фонд на Съюза на писателите и главен редактор на в-к „Земеделско знаме“. Автор е на телевизионните поредици: „Освобождението“, „Съединението“ и „Процесът Стамболийски“. Написал е романи¬те: „През пепелищата“, „Независима България“, „Напред на нож“, „Крушението“, „Под свити знамена“ и „Катастрофата“. Носител е и на Голямата награда за цялостно творчество на СБП.

По време на представянето на книгите за доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха със свои изпълнения хор „Звъника“ и ученици от Националната гимназия по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...