Акценти
Начало / Култура / Педя Човек даде старт на Маратона на четенето в Плевен

Педя Човек даде старт на Маратона на четенето в Плевен

Актрисата Слава Рачева и нейният най-известен герой Педя Човек – лакът брада дадоха днес старт в плевенската РБ „Христо Смирненски” на традиционния Маратон на четенето. Библиотеката за осми път се включва в инициативата като тази година за участие са се записали над 20 училища, детски градини и езикови школи.

Три приказки разказа на най-малките Педя Човек, с който повечето от малчуганите се срещнаха за първи път. Затова пък журналисти, родители и работещи в библиотеката изпяха заедно със Слава Рачева песничката на героя „Аз съм мъничко човече, на децата мил другар …” и се върнаха в детството. Да четат повече книжки посъветва актрисата малчуганите, а към по-големите се обърна с призив да обичат децата и да им обръщат повече внимание, въпреки напрегнатото ежедневие.

И за да покажат нагледно приемствеността в любовта към четенето, инициативата в арт залата беше открита от три майки и трите им деца, които представиха откъси от творбите „Какво са хубавите книги”, „Мимето” и „Хвалил ми се Данчо”.

Цялостна програма с разнообразни инициативи са подготвили от библиотеката за Маратона на четенето, които ще продължат до 23 април – Международен ден на книгата и авторското право. Включени са литературна разходка из творчеството на Леда Милева, Калина Малина, Дора Габе и Елисавета Багряна; театрален празник и драматизация на английски език; състезание по скрабъл; дискусия за тийнейджъри върху романи на Юлия Спиридонова; честване на 385 години от рождението на Шарл Перо и много други.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...