Акценти
Начало / Общество / Педагози повишават компетентностите си за работа по изкуства с ромските деца

Педагози повишават компетентностите си за работа по изкуства с ромските деца

projekt

„Следвай мечтата си!” е проектът на Плевенски Обществен Фонд – ЧИТАЛИЩА, който приобщава ромските деца от ОУ „Христо Ботев”, гр. Левски към прекрасния свят на изкуствата, към спорта и дейности, които разширяват познанията, уменията, интересите. Освен дейностите с децата, проектът е включил и цикъл от обучителни семинари, чрез които техните учители не само надграждат знания, умения и самучевствие за водене на творчески извънкласни дейности, но и въздействат мотивиращо за прилагане на иновативни методи и подходи.

фонд читалища плевен

Първото обучение запозна учителите от училището, пряко включени в проектните дейности със специално разработената за децата, включени в арт-работилниците на проекта, методология „Лачипе”. Следващите два семинара бяха фокусирани върху спецификите на мултикултурната среда, в която живеят и се учат ромските деца, както и върху изграждането на ефективни екипи и умения за водене на групов процес. В първите дни на месец септември, предстои провеждането на последното семинарно обучение на учителите от ОУ „Христо Ботев”, гр. Левски. Освен темата, свързана с т.нар. „трудни” деца, ще бъде рабзаботена стратегия за осигуряване на устойчивост на проектните дейности, за да могат да бъдат продължени и след приключване на проекта.

фонд читалища плевен (2)

Повишаването на компетентностите на педагогическите кадри за работа с деца от ромски произход в извънкласно време е възможност за провокиране на техния интерес към творческите дейности на децата. А творчеството е онази дейност, която катализира личностното развитие, възпитава на нравственост, създава ценности, променя нагласи.

“Този материал е публикуван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Сдружение «Плевенски Обществен Фонд – ЧИТАЛИЩА» и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този наръчник отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.”

                                                       Инвестира във вашето бъдеще!

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...