Акценти
Начало / Образование / Педагог по призвание учи младежите в ОСО – Плевен да обичат нашенските танци, да творят със сърце

Педагог по призвание учи младежите в ОСО – Плевен да обичат нашенските танци, да творят със сърце

Учителка по професия, по съдба, мисля и по призвание. Това казва за себе си Златка Чардакова, педагог в Общоградското средношколско общежитие в Плевен.

Тя е завършила магистратура в ПУ „Паисий Хилендарски“ – гр. Пловдив, и до преди две години, когато се премества да живее в Плевен,  работи като начален педагог.

„Цял живот съм преподавала „абв“-то на първолачета, а сега се изправих пред предизвикателството да работя с ученици в гимназиален етап. Непознатото ме привлече”, разказва Златка Чардакова.

Работата й в Общежитието, което в учебно време е втори дом за 230 девойки и младежи, дошли да учат в Плевен, далече от семействата си, е изпълнена с много нови предизвикателства. От учениците, от тяхната младост и енергичност, черпи заряд. Така се появяват два клуба по интереси: „Езиков лабиринт“ и „Приложни изкуства“, защото Златка Чардакова смята, че учениците имат нужда от разнообразие в дейностите, които им се предлагат. Следва новото предизвикателство – да запалят младежите по българската народна музика и нашенските танци.

„Началото не беше лесно, учудени и питащи погледи отправяха към мен учениците, когато под ореха поставях озвучителна техника и дворът на Общежитието се огласяше от български хора. Казвам ви, плахи бяха. Първо се престрашиха две-три девойчета, но ден по ден хорото ни се превърна в символ на сближаване. И до днес при всяка възможност се наслаждаваме на ритъма на българската народна музика. 50-60 ученици на хоро как ви се струва?! Гледката изпълва душата, повярвайте ми! Аз ги уча, те ме учат… „, споделя Чардакова.

През втората учебна година тя прави промени в клуба по интереси – „Ние сме бъдещето“ – начин да се включат различни дейности, според желанията на тийнейджърите. „Творихме с ръце и сърце, правихме възстановка на български традиции и обичаи. Връщахме се в миналото, за да преоткрием настоящето. За да осъзнаем смисъла на думата „общежитие“ като общоживеене, се впуснахме в ново приключение – разработихме два проекта: „Моята мечта“ и „Моите корени“, с които другите да научат нещо ново за нас, да ни опознаят, за да се сближим и всеки с удовлетворение и гордост да се чувства час от общността ни”, разказва Чардакова.

Тя казва, че може да събере изминалите две години в две думи: „обич за обич“. И споделя още, че ОСО – Плевен е чудесно място за живеене и като обстановка, и като база. „За мен е чест и удоволствие да съм част от екипа”, допълва Златка Чардакова и изказва голямата си благодарност към директорката на общежитието за доверието.

Снимки: личен архив

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...