Акценти
Начало / Образование / Педагогическият колеж в Плевен откри тържествено новата учебна година

Педагогическият колеж в Плевен откри тържествено новата учебна година

С тържествена церемония днес Педагогическият колеж в Плевен откри академичната учебна година. Общо 65 първокурсника пристъпиха днес прага на учебното заведение, информира доц. д-р Теодора Вълова, зам.-директор на Педагогически колеж – Плевен. В учебното заведение, което е филиал на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, тази година ще се обучават студенти в три специалности редовно обучение – „Начална училищна педагогика“, „Начална училищна педагогика и английски език“ и „Предучилищна педагогика и английски език“.

педагогически колеж

Доц. Вълова поясни, че тази година за едно място са се състезавали 5 души, което може да говори само за възвръщане на интереса към учителската професия. Всички места в Колежа по държавна поръчка са попълнени, което на фона на кризата във висшето образование, може само да радва ръководството на учебното заведение.

педагогически колеж

„Постигнатото беше наистина отчетено от Националната агенция за оценяване и акредитация и получихме висока оценка. Въз основа на тази оценка са отпуснати 40 нови бройки, които в рамките на три години ще трябва да запълним, което е много радващо. В европейски мащаб само 40% от учителите са на възраст в групата на младите учители и това наистина е едно сериозно предизвикателство не само за България, но и за европа. Учителите, които ние подготвяме, трябва да са много адаптивни към глобализиращия се свят и ние се стремим с промяна на учебните планове и тяхната актуализация да ги поставим в дневния ред на непрекъснато променящия се пазар на труда”. заяви доц. Вълова.

педагогически колеж
Програмата по откриване на учебната година започна с приветствие от доц. д-р Росица Димкова, директорът на Педагогическия колеж . Сред официалните гости на събитието бе зам.-кметът на Плевен Дамянка Владимирова. След тържественото откриване първокурсниците получиха официално студентските си книжки и се запознаха с Правилника за структурата и организацията на учебния процес и част от своите преподаватели.

педагогически колеж

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...