Акценти
Начало / Любопитно / Певицата Мая Нешкова празнува рожден ден

Певицата Мая Нешкова празнува рожден ден

Мая Нешкова

Певицата Мая Нешкова е родена на 1 май в София. Тя завършва Естрадния отдел при Българската държавна консерватория в класа на Ирина Чмихова през 1978. Още като студентка участва във вокално трио „Обектив“ 1976-1977, с което осъществява много концерти и записи. През 1978 се установява в Благоевград, където постъпва в новоучредения оркестър с ръководител Кирил Икономов. В началото на 80-те популярността на оркестър „Благоевград“ и неговата солистка постепенно надхвърля регионалните граници с песни като „Конче вихрогонче“ и „Слънчева обич“, в които Икономов използва близки до народната музика интонации. Опити в това отношение има още в първия албум (песента „Китка за обич“).

Работи с оркестър „Благоевград“ в някои страни на Западна Европа и осъществява концертни турнета в Русия и Сърбия. През 1987 печели Голямата награда на международния фестивал в Улан Батор, Монголия. БНТ излъчва филм („Слънчева обич“) от концерта й с оркестър „Благоевград“ в Сандански – 1986. През 80-те години тя е мегазвездата в българската естрада и единствена прави концертите си на стадионите. През 1995 слиза от сцената, за да роди и отгледа своите близначки. През 2005 се завръща с гръм и трясък, за да върне критериите на хората към хубавата песен. Сили за това й дава и купата за цялостно творчество, която й е връчена на Международния фестивал Еврофест в Скопие през 2001.

В началото на 2006 в естрадния раздел на форума кrechetalo.com една от новите й песни – „Кажи, море“, бе избрана за „Песен на 2005 година“. През 2009 излезе новата й продукция, която бе представена с голям концерт в зала 1 на НДК.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...