Акценти
Начало / Общество / ПГ по електроника и химични технологии в Плевен чества 50-годишен юбилей

ПГ по електроника и химични технологии в Плевен чества 50-годишен юбилей

Професионална гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров” (ПГЕХТ) ще отпразнува 50 години от създаването на училището. В тази връзка, седмицата от 2 до 7 април бе посветена на патрона на училището проф. Асен Златаров и в рамките на тези дни бяха проведени спортни състезания, демонстрации за обучението по специалности, пред настоящи и бъдещи ученици, конкурс за есе, посветено на проф. Златаров, както и конкурси за рисунка, фотография и презентации, свързани с делото на великия учен. Грамотите и наградите за призовите места ще бъдат връчени на официалното тържество, което ще се проведе на 19 април 2017 в читалище „Съгласие”.

По повод 50 годишнината от създаването на гимназията, в двора на училището бе изграден паметник на проф. Асен Златаров. За осъществяването на тази инициатива бяха събрани средства от училищното настоятелство, както и дарения от настоящи и бивши ученици и учители. Паметникът ще бъде открит официално на 18 април от Свобода Бенева, управител на фондация „Вигория”.

Професионалната гимназия е създадена през 1966 година с решение на Министерски съвет с названието Средно професионално-техническо училище по индустриална химия. Две години след това, през 1968, училището приема за свой патрон името на проф. Асен Златаров, велик български учен, посветил целия си живот на научно-изследователска дейност в областта на органичната, аналитичната, хранително-вкусовата и биологичната химия.

В наши дни, в ПГЕХТ, освен химичното направление устойчиво развитие има и компютърното обучение, което е въведено в училището още в началото на 90-те години като неразделна част от обучението по автоматизация.

Специалностите, които в момента представляват интерес за учениците, търсещи отрано  професионалната си ориентация са: Компютърна техника и технологии, Компютърни мрежи, Електронна търговия, Приложно програмиране, Технология на хомеопатични и фитопродукти, Технология на фармацевтичните и парфюмерийно-козметични продукти.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...