Акценти
Начало / Образование / ПГЛВ „Александър Стамболийски“ отбелязва 125 години от основаването на училището

ПГЛВ „Александър Стамболийски“ отбелязва 125 години от основаването на училището

ПГЛВ Плевен

Своята 125-ата годишнина ще отбележи след броени дни плевенската Професионална гимназия по лозарство и винарство „Александър Стамболийски“. На 11 май от 11:30 часа в Драматичен театър „Иван Радоев” ще бъдат отпразнувани точно 125 години от основаването на училището. На тържеството ще бъдат връчени звания „заслужил деятел на ПГЛВ”, като се очаква на мероприятието да присъстват гости от цялата страна.

Във връзка с празника екип от учители и ученици е разработил и проект за Юбилеен албум на училището, информира директорът на гимназията Бисерка Илиева.

Кратка историческа справка за миналото на училището сочи, че то е основано през 1890 г. и е първото специализирано учебно заведение за подготовка на кадри в областта на лозарството, овощарството и винарството. Идеята за откриване на училището принадлежи на тогавашния Плевенски Окръжен съвет начело с Тодор Табаков. Така на 1.09.1890 г., под ръководството на директора Никола Емфеджиев, в Плевен се открива Българско окръжно практическо земеделско училище.

Две години след основаването му за нуждите на училището е построена винарска изба с капацитет 400 тона – най-голямата и модерно оборудвана за времето си на Балканския полуостров. През 1893 г. в нея се наливат първите вина и се слага началото на първата в България енотека (колекция на произведени вина). През същата година училището издава свой собствен етикет, който е първият държавен етикет на вино в нашата страна.

През 1894г. в Париж е спечелен първия златен медал за вино, произведено в учебната изба. Следват и други отличия – общо 37 златни и сребърни медала от национални и международни конкурси.

Освен множеството награди, училището е дало на България и един министър-председател – Александър Стамболийски, трима министри на земеделието, трима академици, 28 професори и 14 научни работници. Днес ПГЛВ „Александър Стамболийски“ е носител на най-високото отличие в българското образование – орден „Кирил и Методий“ I-ва степен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...