Начало / Здравеопазване / Пациенти към протестиращите в Плевен: Опъвайте палатката, няма да минете без нея

Пациенти към протестиращите в Плевен: Опъвайте палатката, няма да минете без нея

На едночасов протест днес в Плевен отново излязоха медицински специалисти. Те заявиха категорично искането си да бъде върнато достойнството на професията, убедени, че това може да стане чрез увеличаване на възнаграждението им.

В декларация, адресирана до министъра на здравеопазването и до премиера, медицинските специалисти имат две основни искания. Едното е в краткосрочен план  – до 1 април да има еднакви основни заплати за медицинските специалисти в размер на две минимални работни заплати и точен регламент за разпределение на допълнителните възнаграждения. Искането в дългосрочен план е до края на годината без търговски дружества в здравеопазването.

„Пари в здравеопазването има, важното е да стигнат до нас”, категорична е медицинската сестра Радослава Симеонова, която е член на организационния комитет на протеста, в който има представители на студентството и на пациентите.

По думите на медицинската сестра, която е с дългогодишен стаж, но е принудена да работи на две места, през последните години медицинските специалисти са на дъното, останали са в тинята. Здравеопазването не е приоритет на последните български правителства, смята тя.

Останалите искания, зад които застават медицинските специалисти от Плевен и които бяха прочетени пред събралите се на площада пред Областна администрация, са: връщане на медицинските стандарти, почасово заплащане на нощния труд, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година, КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването, възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика, промяна в категорията труд.

На протеста днес за пореден път  беше подчертано, че в Плевен има недостиг на медицински специалисти заради непривлекателността на труда и непривлекателността на заплащането. Млади хора започват работа и след като се блъскат  с трудностите и спецификата на работа и си получат възнаграждението напускат, за да си търсят щастието в по-социални държави от нашата, коментира медицинска сестра Радослава Симеонова.

С одобрение беше приет призива за продължаване на протестите. Все още не е ясно дали представители на Плевен ще има в палатковия лагер, който ще бъде направен в София.

„Опъвайте палатката, няма да минете без нея. Убедихме се в това”, каза майка на дете с увреждания, която представлява Националната гражданска инициатива „Системата ни убива”.

Протестът на медицинските специалисти се подкрепя от пациентска организация „Диабет без граници”, Национална гражданска инициатива „Системата ни убива”, Сдружение на медицинските фелдшери, Алианс на българските акушерки, Асоциация  на физиотерапевтите в България, Сдружение „Национална пациентска организация”, Сдружение „Диабет и предиабет”, Синдакат „Защита – Възраждане”.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...