Акценти
Начало / Култура / Патриотични песни изпълниха за пръв път пред плевенчани “Вокс орфикус”

Патриотични песни изпълниха за пръв път пред плевенчани “Вокс орфикус”

концерт Вокс орфикус

Първият си концерт в Плевен изнесе вокален ансамбъл “Вокс орфикус” – София, с диригент Мария Маркушева. В съботния ден музика огласи залите на ХГ „Дарение Светлин Русев”. Програмата на софийския ансамбъл бе посветена на Светите братя Кирил и Методий, като тя включваше 17 изпълнения.

За начало на концерта празнично слово произнесе актьорът Емил Добрев. След него изпълнителите в състав: Константин Йовчев – тенор, Вальо Иванов – тенор, Илия Илиев – тенор, Христо Христов – баритон и Жорж Йорданов – бас, зарадваха плевенчани с поредица патриотични песни. „Къде си вярна, ти любов народна“, „Хубава си, моя горо“, „Многая лета“, „Де е България“, „Шуми Марица“ и химнът на светите братя Кирил и Методий бяха само част от песните, представени пред плевенската публика.

Самата Мария Маркушева сподели, че ансамбълът е съвсем нов. Съществува едва от 6 януари тази година  и досега е имал едно участие в София за 3-ти март. Това е първото му представяне пред плевенска публика, но едва ли и последното. Предстоят и няколко други изяви на софийска сцена, които ще бъдат скоро.

концерт Вокс орфикус

„Идеята ни е да се върнем към старите български традиции, когато българинът обичаше и много пееше. Искаме да възродим забравени патриотични песни, искаме да върнем българския дух, българското самочувствие, защото нещата, които ни заобикалят, са силно депресиращи. Със старата българска поговорка – който пее зло не мисли, искаме да върнем на хората увереността и радостта да преживяват и в трудни моменти да си намират хубави неща. Искаме да направим образователни концерти и така да върнем и младите хора към тези песни, към това очите им да не гледат в чужбина, защото всеки тежи на мястото си, където са корените му“, сподели диригентката Мария Маркушева за създаването на камерния ансамбъл. „Дълги години съм работила в Плевен и публиката ме познава. Притеснявам се много, защото първият ни концерт в Плевен е в тази галерия, където има синтез между изобразително изкуство, музика и поезия. Тук е един храм на културата, в който се случват много различни събития и ние ще се впишем в него с това участие. Благодаря много на галерията, че ни предостави тази възможност да се изявим именно тук. Много се вълнувам, защото плевенската публика е много компетентна и критична. Надяваме се да задоволим техните очаквания и да не ги разочароваме“, допълни Маркушева броени минути преди да излезе пред препълнения салон в галерията.

концерт Вокс орфикус

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...