Акценти
Начало / Общество / Патриотични организациии почетоха паметта на героите от Девета плевенска дивизия

Патриотични организациии почетоха паметта на героите от Девета плевенска дивизия

Представители на патриотични и родолюбиви организации, Военния клуб и Регионалния исторически музей днес отбелязаха в Плевен 97 години от Дойранската епопея. Пред паметника на Девета плевенска дивизия в Градската градина те почетоха паметта на загиналите в последната, най-драматична битка от героичните събития, разиграли се от 16 до 19 септември 1918 г. Майорът от запаса Юрий Мичев от Дружество „Краезнаие” припомни развитието на боевете, водени от Девета плевенска пехотна дивизия, които слагат славен завършек на участието на българската армия в Първата световна война. От 16 до 19 септември 1918 г. офицерите и войниците от Девета пехотна плевенска дивизия  под командването на генерал Владимир Вазов в ожесточени боеве опазват българските позиции и разбиват вражеските войски, въпреки няколкократното им превъзходство в численост, въоръжение и огнева мощ.  На 19 септември 1918 г., обединените силите на Антантата /Съглашението/ предприемат последната си атака на Дойранския фронт и търпят пълен погром. Девета пехотна плевенска дивизия записва една от най-блестящите страници в българската военна история – победата при Дойран.  Тази победа е с решаващо значение.  Макар да е в лагера на губещите в Първата световна война, България успява да постигне една важна клауза при подписване на примирието – да не бъде окупирана от войски на съседни държави.

IMG_2874девета плевенска дивизия

От Дружество „Краезнание” отново припомниха за инициатива в Плевен да бъде изграден паметник на Девета плевенска дивизия и за подписката, която е организирана в подкрепа на тази идея. Пройчо Караиванов от Клуб „Да подкрепим българското” припомни за друга идея, която очаква реализация – изграждане на български паметник на мястото на боевете по време на Дойранската епопея.

IMG_2880пройчо караиванов

Цветя пред паметната плоча на Девета плевенска дивизия бяха положени от представители на патриотични организации в Плевен, Военен клуб, Асоциация на сухопътни войски. С едноминутно мълчание те почетоха паметта на загиналите 20 офицери и 498 български воини в славната битка. Цветя бяха поднесени от името на потомците на поручик Николай Пушкарев, безследно изчезнал при Дойран.

За първи път годишнината от Дойранската епопея се отбелязва тържествено на 18 септември 1926 г. от частите на плевенския гарнизон. От няколко години зад идеята да се възроди традицията за честване на годишнината от Дойранската епопея застават Военен клуб Плевен, патриотични организации и сдружения, родолюбиви граждани.

IMG_2875девета плевенска дивизия

IMG_2878девета плевенска дивизия

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...