Акценти
Начало / Култура / Парче от смъртната риза на блажени Евгений Босилков показват в Регионалния музей

Парче от смъртната риза на блажени Евгений Босилков показват в Регионалния музей

По повод 115 години от рождението на блажени Евгений Босилков тази вечер в Регионалния исторически музей в Плевен беше открита камерна изложба с негови лични вещи и реликви.

При откриването на изложбата директорът на Регионалния музей – Владимир Найденов, разказа  накратко за живота и делото на Евгений Босилков.  С тази изложба ние си поставяме за цел да напомним за една неординарна личност, един ерудит, духовник, но най-вече за човека Евгени Босилков, подчерта Найденов и допълни, че това е един българин, който държи преди всичко на българщината и неговият живот е показателен как днес ние трябва да държим на нашата идентичност

В изложбата са показани паметен медал, издаден от Ватикана в чест на обявяването на Евгений Бсилков за блажен, негов портрет направ от художника Христо Вачев. Сред експонатите са още лични вещи на епископа, между които броеница и разпятие, а също и реликва – парче от ризата му, с която е бил при растрела му на 11 ноември 1952 г. Всичко това е дарение от неговия родственик Руси Босилков, чийто дядо е брат на епископа.

Гости на откриването на изложбата бяха отец Паоло Кортези – ректор на светилището  на монсеньор Евгений Босилков в Белене и отец Ярослав от католическата църква в Плевен. Те изразиха благодарност към ръководството на Регионалния музей за подреждането на тази изложба. „Радвам се, че в къщата на историята – Регионалния исторически музей в Плевен, има място за монсеньор Евгений Босилков. Той беше много добър българин, един човек, който обича живота, свободата, доброто и хората. Той е свидетел, че можем да живеем в трудни моменти, но да даваме най-доброто от себе си в полза на всички”, подчерта отец Паоло Кортези.

А отец Ярослав допълни, че днес се изправяме пред един българин, който може да бъде пример за всички християни. „Днес трябва да изграждаме мостове, никога стени и Евгений Босилков ни дава точно този пример”, изтъкна  отец Ярослав.

Евгений Босилков е роден през 1900 г. в Белене. Той израства в католическо семейство и отрано се ориентира към духовното поприще. Изтъкната личност на своето време, монсеньор Евгений Босилков развива активна пасторска и културна дейност. На 15 март 1998 г. папа Йоан Павел II обявява за блажен епископ Евгений Босилков. Гробът на Евгений Босилков и до днес не е известен.

Следваща Предишна
IMG_5018евгени босилков
IMG_5021изложба-евгени босилков-откриване
IMG_5009лични вещи-евгени босилков

IMG_5014паметен медал-евгени босилков
IMG_5027художник-роднина
IMG_5039отци
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...