Акценти
Начало / Култура / Партньори от Италия, Испания и Турция посрещнаха в ЦДГ „Юнско въстание”

Партньори от Италия, Испания и Турция посрещнаха в ЦДГ „Юнско въстание”

Педагози от Флоренция, Валенсия и Анкара са на едноседмично гостуване на ЦДГ „Юнско въстание”. То е в рамките на съвместен проект, реализиран по програма „Коменски” – „Учене през целия живот”, подкрепен финансово от Център за развитие на човешките ресурси.

Координатор на проекта е доц.д-р Теодора Вълова, преподавател в Педагогически колеж – Плевен, а ръководител за българската страна е Румяна Кирилова – директор на ЦДГ „Юнско въстание”.

Проектът е стартирал през 2011 г. и ще продължи до август 2013 г., като са планувани поредица от разнообразни прояви и разменени гостувания, научихме от Румяна Кирилова. През месец април участниците са били на визита във Флоренция, а през месец юни – във Валенсия. Турските партньори ще са домакини през месец май догодина. Сега е редът на българското домакинство. Няколкодневното посещение на педагозите от Италия, Испания и Турция започна с екскурзия в Плевен за представяне на забележителностите на града, разказа Румяна Кирилова. Особено вълнуващ е вторият ден, когато е посещението  в детската градина. Малчуганите са участвали в уъркшоп и са представили техника за рисуване върху платно с темперни бои. Темата на рисунката е  „Моретата, които ни обединяват” и е подчинена на общата идея на проекта. Интересно за гостите е било изработването на предмети от вече ненужни вещи. Децата, с помощта на преподавателите, са демонстрирали как от ролката на тоалетната хартия може да бъде изработен ефектен моливник.

Колегите бяха много впечатлени, очаровани от това, което видяха, сподели Румяна Кирилова. За тях е било любопитно да научат повече за нашата целодневна организация в детските градини. В техните страни детските групи са към училищата и са само полудневни. С особено умиление те наблюдаваха как децата спят в градината, как се учат сами да сгъват дрешките си преди лягане, изобщо цялата тази организация около целодневното пребиваване на децата в градината им беше много любопитна, разказа Румяна Кирилова.

Партньорите по проекта са имали и среща с ръководството на Община Плевен, която е преминала в много приятелска атмосфера и всеки гост е получил подарък за спомен.  За италианските гости е било любопитно да научат, че плочките за красивата мозайка в коридорите на общинската сграда са доставени  от Италия.

С приятни емоции е свързано и посещението на Крошунските водопади. Екскурзията е по тема от проекта – „Вселена”, като целта е всеки домакин да покаже природна забележителност или феномен, обясни Румяна Кирилова.  През следващите два дни групата педагози ще посетят Велико Търново и Габрово, ще имат възможност да опитат традиционни български ястия като боб и кавърма.

Преди да отпътуват от Плевен, гостите имаха удоволствието да участват в специално подготвения за тях концерт от децата от ЦДГ „Юнско въстание”. В него бяха включени италианска канцонета, ориенталски танц, испанско оле. А най-голямата изненада беше българското хоро, на което се хванаха всички. Концертът завърши с изпълнение на камерен състав от Северняшкия ансамбъл.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...