Акценти
Начало / Общество / Панихида за загиналите в Третия щурм на Плевен беше отслужена в Скобелевия парк (снимки)

Панихида за загиналите в Третия щурм на Плевен беше отслужена в Скобелевия парк (снимки)

С военен ритуал и панихида днес беше отбелязана една от най-драматичните битки в Руско-турската война 1877-78 г. – Третия щурм за освобождението на Плевен. Те се състояха пред Костницата музей в Скобелевия парк, която пази костите на загиналите в кръвопролитната битка, разиграла си преди 141 години.

Представители на местната и държавната власт, граждани поднесоха венци и цветя , за да изразят почитта си към героите.

 

Третият щурм на Плевен се провежда на 11 септември 1877 г. Датата не е избарана случайно – това е денят на Свети Александър Невски – покровител на руския император, и руското командване се надява на неговата подкрепа. Сраженията започват след интензивна четиридневна артилерийска подготовка, при крайно неблагоприятни атмосферни условия – проливен дъжд и гъста мъгла.

84-хилядна руско-румънска  армия се изправя срещу добре въоръжената и заела добри позиции 35 хилядна турска армия. Най-успешни, но и най-кръвопролитни, са сраженията, които се водят на Зелените възвишения. Там 13 000-ен отряд под командването на руския генерал Михаил Дмитриевич Скобелев, има задача да атакува южните турски укрепления – редутите Исса ага и Кованлък. За да осигури успешен изход на боя, още сутринта на 11 септември генерал Скобелев превзема третия гребен на плевенските възвишения. В 15.00 часа, с развети знамена, музика и барабани започва атаката. Артилерията три пъти променя позициите си, като непрекъснато подкрепя с огън настъплението на пехотата. Скобелевци настъпват под силен огън от фронта и фланговете. Турските редути са вече близо, но силите са недостатъчни.  Драматизмът и напрежението достигат връхната си точка около 16.00 часа, когато всички резерви са изчерпани и ген.Скобелев сам повежда напред атакуващите колони. След кратък ръкопашен бой, редут Кованлък е превзет, час по-късно е овладян и редут Исса ага. Застрашено е сърцето на турската отбрана, пробита за първи път в цялата й дълбочина. До Плевен и победата остава само една крачка. Не получил подкрепа, след 30-часов неравен бой,  ген. Скобелев отстъпва по заповед на командването. Жертвите са 6 500 войници и офицери. В народната памет бившето бойно поле остава с името Мъртва долина.

Третият щурм за превземането на Плевен завършва без успех – на трите бойни участъка са убити и ранени около 13 000 руски и 3 000 румънски воини.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...