Акценти
Начало / Общество / Панихида за загиналите български воини беше отслужена пред паметника на Четвърти пехотен полк

Панихида за загиналите български воини беше отслужена пред паметника на Четвърти пехотен полк

паметник

Церемония в почит на загиналите български воини беше отслужена днес,  на Архангелова задушница, пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина в Плевен. Плевенският  митрополит Игнатий и свещеници от храмове в града отслужиха  панихида в памет на загиналите във войнните офицери и войници от плевенския край.

„На този ден ние, българите почитаме паметта на хилядите знайни и незнайни герои, оставили кръвта и костите си по бойните полета, защото те се бореха не да завоюват чужди земи, а за да освободят братята и сестрите си, в името на една национална кауза и на един национален идеал. Техните имена ще останат завинаги записани със светли букви в пантеона на българската история”, каза в словото си началникът на Гарнизон – Плевен пол. Николай Бешев.

Той  подчерта, че в 13-вековната бурна история на България, това, с което винаги можем да се гордеем, е Българската армия, честа на българското оръжие и славата на българския дух. „Без кръвта, без окъсаните униформи по фронтовете Балкански, България нямаше да бъде същата, нямаше да имаме какво да разказваме на синовете си днес”, акцентира пол. Бешев.

паметник - цветя

Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Четръвти пехотен плевенски полк. Глави пред паметта на загиналите сведоха  председателят на Общински съвет – Плевен Дарин Ангелов, зам.областният управител Мирослав Михайлов, главният секретар на Област Плевен Емил Димитров, офицери от запаса, граждани.

В почетен караул застанаха военнослужещи от Гарнизон – Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...