Акценти
Начало / Крими / Пандизчия от Затвор – Плевен поиска обезщетение от 20 000 лева за нанесени щети

Пандизчия от Затвор – Плевен поиска обезщетение от 20 000 лева за нанесени щети

Затворник поиска обезщетение от 20 000 лева за нанесени щети, сочи справка на сайта на Административен съд – Плевен. Именно там е образувано административно дело по описа на съда за 2015 год. от К.Й.Е., изтърпяващ наказание в Затвора – Плевен. Изложени са претенции за обезщетяване на вреди по шест пункта, основаващи се на различни факти и обстоятелства. Съдията-докладчик по образуваното дело е разделил производството в отделни дела и това е образувано по пункт шест от исковата молба, подадена от Е.. В исковата молба се твърдят нарушения, извършени от медицинската служба при Затвора – Плевен, като за конкретен нарушител се сочи началникът на затвора, който не е разрешил на лишения от свобода да бъде изведен за лечение извън района на Затвор – Плевен. Жалбоподателят претендира за обезщетение в размер на 20 000 лева заради това.

В изпълнение на съдебно разпореждане ищецът е уточнил по пункт шест, че претенцията му произтича от отказа на началника на Затвор – Плевен да разреши и да подпише направлението на ищеца да бъде изведен извън района на затвора за лечение.

Съдът е счел исковата молба за нередовна и с определение е указал на ищеца да внесе държавна такса по сметка на съда в размер на 10 лева и да представи платежния документ по делото; да уточни периода, за който претендира вреди по този пункт и да уточни изрично срещу кого предявява претенцията си по този пункт, тъй като медицинската служба и началника на затвора е посочил като лица, осъществили вредоносните бездействия; какви вреди претендира-имуществени и/или неимуществени и конкретно в какво се изразяват същите-болки, страдания или друго и какво.

Определението е съобщено на ищеца на 21.01.2016 г., като в указания 7-дневен срок, който е изтекъл на 28.01.2016 г. , не са отстранени нередовностите и съдът намира, че исковата молба следва да бъде върната и да бъде прекратено съдебното производство поради неотстраняване на нередовностите на исковата молба.
Предвид това Административен съд –Плевен връща исковата молба на К.Й.Е., предявена против началника на Затвора – Плевен, с искане за обезщетение за вреди в размер на 20 000 лева.

Определението може да се оспори с частна жалба чрез Административен съд град Плевен пред Върховен административен съд в 7 -дневен срок.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...