Акценти
Начало / Култура / Паметник на Данаил Попов ще бъде издигнат в Плевен

Паметник на Данаил Попов ще бъде издигнат в Плевен

Данаил ПоповВ градинката пред църквата „Света Параскева” в Плевен ще бъде издигнат паметник на плевенчанина  Данаил Попов, националреволюционер, близък съратник и доверено лице на Васил Левски. Решението е на общинските съветници в града по предложение на Общинския комитет „Васил Левски” и инициативен комитет.

Вносителите на предложението се ангажират с събиране на средства за изграждането и монтажа на паметника, както и за оформяне на площта около него. От своя страна Общината е поела ангажимент да осигури допълнително осветяване на монумента.

Инициаторите имат и изготвен проект за паметника, който ще бъде предложен за одобрение. Идеята е той да бъде готов до края на тази година, когато се навършват  175 години от рождението на Данаил Попов.

Данаил Попов е роден на 1 януари 1840 г. в Плевен. От неговия дом в Румъния Васил Левски тръгва към България. С негова препоръка Апостолът създава Плевенския частен революционен комитет, който е първия в страната (1869). Поставя се началото на изграждането на Вътрешната революционна организация. Най-голямата негова заслуга е при изграждане на Вътрешната революционна организация (1868-1872). Почти цялата кореспонденция на Апостола, минава през Данаил Попов. Между него и Васил Левски възниква искрена и сърдечна дружба, която продължава до обесването на Апостола на свободата. В писмо до него Апостола заявява: „…Играем с живота на 7 милиона българи. Трябва зряло да се постъпва.“

След Освобождението Данаил Попов  не се завръща в България, но подарява документи, вещи и снимки на комитетски дейци на Плевенския музей и Народната библиотека в София.. Подпомага образованието на млади българи, издаването на вестници, дарява читалища, училища и библиотеки. Обявен е за почетен гражданин на Плевен. Умира в град Турну Мъгуреле на 12 април 1909 г.

Улицата, до която ще бъде поставен паметникът му, носи неговото име.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...