Начало / Общество / Паметник на Ботев откриха в град Левски

Паметник на Ботев откриха в град Левски

С възрожденски песни  започна днес Денят на народните будители в град Левски. Кметът на община Левски Любка Александрова поздрави всички с празника на духовността и българщината.  Тя връчи почетни плакети на Маргарита Тодорова и Ваня Толева – дългогодишни директори на училищата  – ОУ ”Неофит Рилски”с.Обнова  и ОУ ”Христо Ботев”с.Асеновци.

В деня на празника в Левски беше открита паметна плоча на народните будители. Тя беше открита от Председателя на Общинския съвет в Левски Дочко Дочев и Боян Ботьов, председател на Общонародната фондация „Христо Ботьов“ и родственик на поета и революционер Христо Ботев. „България винаги е имала своите будители има ги и днес – хората, стожери на културата, които призовават за възраждане на българския дух, национално самочувствие и историческа памет.  Изключително съм щастлив, че в този ден откриваме паметна плоча в чест на народните будители, хората с възрожденски дух и стремеж към свобода”, каза Дочко Дочев .

 В празничния ден тържествено беше открит и бюст паметник на поета-революционер  Христо Ботев във връзка със 170-та годишнина от рождението му. Председателят на Об С-Левски Дочко Дочев  благодари на всички, спомогнали за реализирането на паметника и паметната плоча, а  Боян Ботьов, председател на Общонародната фондация „Христо Ботьов“, го награди с почетен знак на фондацията.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...