Акценти
Начало / Общество / Паметна плоча на поета Николай Кънчев ще открият в родното му село Бяла вода

Паметна плоча на поета Николай Кънчев ще открият в родното му село Бяла вода

Паметна плоча на Николай Кънчев – поет и преводач на поезия, ще бъде открита в родното му село Бяла вода на 2 септември от 14.00 часа, съобщават от Община Белене. Събитието е част от празничната програма, посветена на 52-годишнина от обявяването на Белене за град. През настоящата 2016-та Николай Кънчев щеше да навърши 80 години.
Организатори на събитието са Инициативен комитет, включващ кмета на Община Белене Милен Дулев, проф. д.ф.н. Светлозар Игов, народния представител Найден Зеленогорски, поетите Марин Георгиев, Кирил Кадийски и Божидар Богданов , доц. Георги Цанков и Любен Любенов председател на Частна търговска производствено-потребителна кооперация „Напредък” – село Бяла вода.
След са откриването на паметната плоча в село Бяла Вода, Марин Георгиев ще представи книгата си „Звезден пратеник”, посветена на поета. На същата дата в град Белене представянето на книгата е обявено за 16 часа в Обредната зала на общината. Предстои презентирането й в град Плевен.
Николай Кънчев е роден на 25 ноември 1936 година в село Бяла вода, област Плевен. Български поет и един от значимите преводачи на поезия на български език. През последните години той е един от най-превежданите български поети и един от съвременните учители за българските млади любители на римите. Има над 25 издадени стихосбирки. Николай Кънчев почива на 9 октомври 2007 година.

БЯЛА ВРАНА
О, колко много хора, колко дни, но ти не спираш –
измъчен си от тази недостатъчност и търсиш
коя звезда е точно семето на чудото?
В какво е сигурен, се питаш, най-разсеяният,
направил си глава от вестник, шапка от главата?
Самият ти ще сториш страшен грях, ако допуснеш,
че има само плът, защото всичко не е трупове.
И полетът на мисълта те прави бяла врана.
Николай Кънчев

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...