Начало / Здравеопазване / Паметна плоча на известния стоматолог д-р Маргаритов ще бъде поставена в Плевен

Паметна плоча на известния стоматолог д-р Маргаритов ще бъде поставена в Плевен

В Плевен ще бъде поставена паметна плоча на известния български стоматолог д-р Маргарит Маргаритов. Тя ще бъде монтирана на входа на бившата „Стоматология” на бул „Русе“ 1.

Инициативата за паметна плоча на д-р Маргарит Маргаритов идва от Районната колегия на Българския зъболекарски съюз. В писмо до Общински съвет – Плевен, подписано от председателя на съсловната организация д-р Поля Петева се посочва, че мотива за това предложение е признателност и уважение към личността на един от най-видните и забележителни зъболекари в България – д-р Маргарит Маргаритов, роден и израснал в Плевен. Преди да бъде обсъдено в Общинския съвет, предложението получи одобрение в ПК по „Култура, вероизповедания и международна дейност“. Съгласие за местоположението, художествената и идейната характеристика на плочата има и от Специализирана комисия, назначена със заповед на кмета на Общината.

Разходите по поставянето на паметния знак ще са на доброволен принцип и с подкрепата на Районната колегия на БЗС.

Д-р Маргарит Маргаритов е роден 17.02.1913 г. в Плевен. Завършва Факултета по стоматология на Истанбулския университет. Полага приравнителен изпит пред Висш медицински съвет в София и получава правото да практикува в България. През учебната 1941/1942 г. специализира в Медицинския университет на Мюнхенския университет, специалност „Челюстно-лицева хирургия“. За да може да се издържа, започва работа в зъболекарска практика в Мюнхен. Там защитава научна работа и получава докторска степен. Патентова в Германия пастата за зъби Лакалут. Според германското законодателство срокът на патента е 18 години. Загубва го поради невъзможността да го продължи тогава в България. В края на 1943 г. д-р Маргаритов се завръща и работи в България. Автор е и на три учебника. Починал е на 26 декември 1978 г. в София.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...