Акценти
Начало / Култура / Палестинският поет и преводач Хайри Хамдан гостува в Плевен

Палестинският поет и преводач Хайри Хамдан гостува в Плевен

Тази вечер в ресторант „Ростов“ своята поезия ще представи пред публика палестинският поет Хайри Хамдан. Под мотото „Пустинята говори“ човекът, наречен духовен мост между две религии, ще пренесе публиката чрез стиховете си сред цветовете и ароматите на арабската пъстрота. Те ще бъдат допълнени от фоторазкази на пътешественици и от магията на арабската музика.

Хайри Хамдан е роден през 1962 г. в Дер-Шараф, западния бряг на река Йордан. През 1967 г. емигрира със семейството си в Йордания, където завършва гимназия. Живее в България от 1982 г. и се дипломира като инженер през 1989 г. По това време написва и първите си стихове на български език, които са публикувани на страниците на вестник „Технически авангард“, където по-късно Хамдан става част от редколегията на изданието. В началото на 90-те години публикува текстове в „Литературен фронт“, вестник „Пулс“, алманах „Море“. Женен, с три дъщери. Носител е на световни литературни награди, присъдени му в Египет, Саудитска Арабия и Палестина. Носител е на литературна награда „Перото“ 2018 в категория „Превод“ – превел е над 100 български автори на арабски език. Творбите му са преведени от български и арабски език на английски, френски, испански, италиански, македонски, немски, украински, шведски и други езици.

Специален музикален гост от Пловдив ще е джаз и соул изпълнителката Танита. Тя е завършила Музикалното училище в Плевен и НМА, ученичка по пиано на Лукса Пашовска. След музикални изяви в Мароко, Испания, Норвегия, Франция, днес Танита живее и твори в Пловдив.

Събитието е днес, от 19 часа. Дрескод за дамите: пъстър шал.

Организатор на събитието е МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ с управител доц. Емилияна Конова.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...