Акценти
Начало / Общество / Пакистански инвеститор с интерес да строи текстилна фабрика в Кнежа

Пакистански инвеститор с интерес да строи текстилна фабрика в Кнежа

Илиян Йончев

Инвеститор от Пакистан е проявил интерес за изграждане на текстилна фабрика край Кнежа. Заявената инвестиция е за 42 млн.евро, като намерението е през първата година да бъдат осигурени 1 200 работни места. Това съобщи на пресконференция днес областният управител на област Плевен  Илиян Йончев, който отчете дейността си за една година от назначаването му.

Друга важна новина, съобщена от Йончев, е предстоящата утре среща в Турну Мъгуреле, на която ще бъде обсъдено мястото на Дунав мост – 3.  По предварителна информация, вероятността новият мост през Дунав да е при Никопол, е много голяма.

Йончев отчете, като успешна изминалата една година от назначаването му за областен управител на Област Плевен. На първо място в потвърждение на това той изтъкна няколкото инфраструктурни проекти, които е заварил в критично състояние, но вече са завършени. Става въпрос за европроекта за възстановяване на пътната връзка между Плевен и Северозападна България чрез изграждане на пътя до град Искър. Към тези важни за областта инфраструктурни проекти областният включи и ремонта на 3-километровия пътен участък до Кнежа и изграждането на кръгово движение в града.

В контекста на скорошните събития във Варна и Добрич Илиян Йончев посочи, че областната администрация миналата година в началото на юни успешно се е справила с наводнените алеи в парк Кайлъка и след прокопаване на отводнителни канали водата от нови поройни валежи ще бъде отвеждана в коритото на реката. Сега Кайлъка е едно много по-подържано и приятно място за разходка на плевенчани, със самочувствие заяви областният. Той подчерта, че ще продължат с мерките за ограничаване на достъпа на автомобили по алеите на парка, както и ще продължат с изискването наемателите да се грижат за прилежащите към обектите им териотории. Това вече дава добри резултати, заяви Йончев и даде за пример наемателите на езерото, които са почистили и направили отново проходими алеите около водното съоръжение.

Йончев информира, че днес отново е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и министъра на земеделието Димитър Греков за отпускане на средства за ремонт на преливника на язовир Тотлебенов вал, който се намира в аварийно състояние.

Областният управител допълни, че на територията на област Плевен няма проблемни язовири, а там, където се налага, се извършва контролирано изпускане на водата.

В групата на важните инвестиционни проекти областният постави ремонтът на Спортното училище и изграждането на Факултета по фармация на Медицинския университет, които са пример за доброто взаимодействие между институциите и между общинска и областна администрация. В момента вървят разговори за възстановяване статута на висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия и за създаването на Център за аграрна наука и образование в Плевен, като за първото вече е подписан меморандум, а за Центъра пътната карта  предстои да бъде подписана следващия месец,информира още Илиян Йончев.

По тоношение на публично-инвестиционните проекти областният съобщи, че Община Плевен е успяла, макар и в крайния срок, да подаде документи за провеждане на общенствена поръчка  за проектирането на новата спортна зала, за което правителството отпусна 2 млн. лв. Щом започне изграждането на новата зала, ще започнем разрушаването на съоръженията на недовършената зала на входа на Кайлъка, каза Йончев. Той вече е стартирал преписка и процедура, която ще му даде възможност за това.

Областният отчете и разкриването на 240 работни места по програма „Сигурност”, което ще гарантира във всяко село да има назначени хора, които ще подпомагат охраната и опазването на имуществото на хората.

В отчета не беше отмината и кризата с настаняването на бежанци в Телиш.  Макар и трудно, преодоляхме този сериозен проблем и сега в Телиш, вместо бежанци, ще има разкрит завод за гъби, изтъкна Йончев. Подписаният договор с корейска фирма е в размер на 85 млн. лв., като очакванията са до края на годината или в началото на следващата заводът за гъби да заработи.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...