Начало / Общество / Пазаруването от временни базари е по-рисково, предупреждават от Комисията за защита на потребителите

Пазаруването от временни базари е по-рисково, предупреждават от Комисията за защита на потребителите

Потребителите да бъдат още по-внимателни при пазаруване от временни Коледни базари, независимо от това, че за тях важат същите правила като тези за останалите търговски обекти. Значително по-голям е рискът от придобиване на опасни продукти, като коледно-увеселителни стоки за шега, например. За това предупреждава Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Екипи на комисията активно присъстват на пазара от средата на миналия месец, като обект на проверките са основно обявените промоции. Нереалният процент намаление е най-често установяваното от КЗП нарушение при тези кампании. Друг трик на търговците, за който Маргаритов предупреждава, е да предлагат няколко стоки в комплект, като твърдят, че е по-изгодно да бъдат закупени по този начин, отколкото поотделно. Като цяло, обаче, броят на нарушенията намалява с около 10% на годишна база, посочва той.

Според Маргаритов, най-често срещаните случаи на нарушения са при телекомуникационните услуги и техника и при аудио-визуалната и битовата електроника.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...