Акценти
Начало / Култура / Още един исторически епизод оживя днес в Плевен

Още един исторически епизод оживя днес в Плевен

С възгласи „Да живее императора” днес в двора на къщата музей „Цар Освободител ” тържествено беше посрещнат руският император Александър ІІ. Свещеници благословиха Царя Освободител и изразиха признателността на местното население. Това беше част от възстановката на историческия епизод, в който руският император разпорежда ген. Ганецки да върне сабята на пленения по-рано от него  Осман паша в знак на уважение към качествата му на военачалник.  Събитието се е разиграло на 11 декември 1877 г.

Самото пленяване на Осман паша, при което той предава сабята си на руския ген. Ганецки, е станало ден преди това на моста на река Вит при село Ясен. Този исторически епизод също беше възстановен днес. Осман паша беше пресъздаден от актьора Калин Сърменов, а ген. Ганецки – от полк. Станчо Джумалиев, зам.-председател на сдружение „Традиция”.

Историческата възстановка е част от проект, по който беше възстановен полуразрушеният исторически мост над река Вит и Паметника на победата, който е построен на близкото възвишение.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...