Акценти
Начало / Избори / Избори 2015 / Още две жалби за оспорване на резултатите от изборите – този път от Одърне и Въбел

Още две жалби за оспорване на резултатите от изборите – този път от Одърне и Въбел

Още две дела по постъпили  жалби във връзка с оспорване решения на общинските избирателни комисии за определяне на резултатите от местните избори са образувани днес в Административен съд – Плевен. Те се отнасят за провеждането на изборите в Одърне, община Пордим и Въбел, община Никопол.

Според едната жалба в секция в село Одърне след преброяване на гласовете пред застъпници и секционната комисия е обявен резултат за една от партиите от 106 гласа, а в протокола са записани 108 гласа за кмет на община. Обявени са също така  81 недействителни гласа за кмет на община, а в протокола са поправени на 84 гласа, като поправката е направена след предаване на бюлетините и протоколите. Резултатите от секцията са занесени в ОИК – Пордим като не са написани протоколите словом. Със съдействието на членове от ОИК – Пордим протоколът е поправен и попълнен словом. Друго нарушение, описано в жалбата, е за това, че в коридора на общината, пред залата, в която се намира ОИК, се били отваряни чувалите с бюлетини без да присъстват всички членове на СИК.  В нея се твърди, че са поправени и преференциалните вотове на друга партия.

Искането към Административен съд – Плевен е да се извърши проверка по случая и да се направи повторно броене на бюлетините за общински кмет и да се спази ИК.

Жалбата, подадена относно нарушения в изборния ден в село Въбел, е свързана с това, че оповестените резултати от ОИК за местни избори 2015 година за селото са незаконосъобразни. В жалбата се съобщава, че застъпник на една от партиите е информирал за преброени недействителни бюлетини в полза на кандидат за кмет от друга партия. Предвид факта, че преброените в негова полза бюлетини надхвърлят с нищожни проценти границата от 50%, това поставя под съмнение победата му на първи тур, пише още жалбоподателят. Затова той моли да бъдат повторно ръчно преброени бюлетините в полза на конкретния кандидат, като изявява желание преброяването да се извърши в негово присъствие или в присъствие на неговия застъпник.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...