Акценти
Начало / Общество / Очаква се повишение на речните нива

Очаква се повишение на речните нива

Нивата на реките ще се повишават в следващите дни, съобщават  от Басейнова дирекция – Плевен. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес няма да вали. В неделя и през деня в понеделник валежи не се очакват. Привечер и през нощта срещу вторник обаче в западните райони ще започнат валежи, все още в незначителни количества.

През денонощието от 8 ч. на 3 до 8 ч. на 4 март нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се повишавали или са останали без промяна. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания от – 7 см до + 24 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес водните нива на реките в басейна ще се повишават. По-значителни повишения се очакват във водосборите р. Искър (средно и долно течение), Вит, Осъм, Янтра и Русенски лом. От вечерните часове днес водните нива ще се понижават, утре все още са възможни повишения в долните части на реките, вследствие оттичане.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 5, 6 и 7 март ще бъдат над средната многогодишна стойност. Днес по-значително се покачат речните нива в средното и долното течение на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...