Акценти
Начало / Общество / Очаква се повишение на речните нива на Искър и Вит в следващите дни

Очаква се повишение на речните нива на Искър и Вит в следващите дни

Повишаване в речните нива се очаква през следващите дни информират от Басейнова дирекция „Дунавски район”. Очаква се до следобед валежите в област Плевен да спрат, но според прогнозата не е изключено в неделя да завали отново.

През изминалото денонощие (от 8 часа на 21 октомври до 8 часа на 22 октомври) нивата на наблюдаваните реки в по–голямата част от страната са се повишили, като в долното течение на река Искър, което преминава през област Плевен, то е с +17 см. Протичащите водни количества в по-голямата част от страната са около праговете за средни води, но в долното течение на река Вит водните количества са около праговете за високи води. Като цяло в Дунавски басейн колебанията на водните нива са от -23 см до +33 см, сочат регистрираните изменения на нивата на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН за Дунавски басейн днес и през следващите 1-2 дни се очаква повишенията на водните нива в басейна да продължат в резултат на прогнозираните валежи и оттичането на реките. По-значителни повишения се очакват и за реките Искър и Вит. Моделът за водосбора на река Искър прогнозира водни количества на 23, 24 и 25 октомври около и над средната многогодишна стойност. Водните количества, обаче, ще бъдат под прага за внимание, успокояват от Дирекцията.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...