Начало / Общество / Очаква се повишение на речните нива заради дъждовете

Очаква се повишение на речните нива заради дъждовете

Днес и утре са възможни краткотрайни повишения на речните нива, съобщават от Басейнова дирекция – плевен. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес през деня ще има слаби валежи на места. През нощта срещу сряда превалявания ще има из цялата страна – количествата ще са предимно 1-5 л/кв.м. В сряда ще вали главно в Западна и Централна България – количества 2-12 л/кв.м. През нощта срещу четвъртък ще вали отново в цялата страна – 2-10 л/кв.м, а в четвъртък валежите ще продължат. Количествата в Централна България ще са 10-15 л/кв.м, в останалата част от страната – 5-10 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 6 до 8 ч. на 7 март нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижили. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания на речните нива от – 33 см до +7 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес, вследствие на прогнозирани валежи, се очакват повишения в целия басейн. Утре се очакват незначителни и краткотрайни повишения на водните нива на реките Огоста, горното и средното течение на Искър и горното течение на Вит, Осъм и Росица. По-значителни повишения се очакват на 10 март във водосборите на р. Огоста, р. Искър – в средното течение, Вит, Осъм, Янтра. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 8, 9 и 10 март ще бъдат над средната многогодишна стойност. В периода 8-10.03 ще се покачи водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...