Акценти
Начало / Общество / Очаква се повишение на водните нива на реките Искър, Огоста и Вит

Очаква се повишение на водните нива на реките Искър, Огоста и Вит

Очакват се незначителни изменения на речните нива, информират от Басейнова дирекция „Дунавския район“. През денонощието от 8 ч. на 6 до 8 ч. на 7 август речните нива в страната са останали без съществени изменения. По-значителните колебания на речните нива във водосборите на реките Огоста и Искър в Дунавския басейн са вследствие на работа на хидротенически съоражения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания от – 4 см до + 5 см. Като колебанията от – 21/+ 12 см на река Огоста и Искър, са вследствие работа на хидротехнически съоражения. Очакванията на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн, е че за днес и утре се очакват краткотрайни повишения на водните нива на реките Огоста, Искър и Вит в резултат на падналите валежи.

Прогнозира се, че днес и през следващите два дни водните нива в по-голямата част на наблюдаваните реки в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения, около и под праговете за средни води.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...