Акценти
Начало / Общество / Очаква се значително повишение на нивата на реките заради снеготопенето

Очаква се значително повишение на нивата на реките заради снеготопенето

Повишение на речните нива се очаква в следващите няколко дни, предупреждават от Басейнова дирекция – Плевен. Днес ще е без валежи, но утре в Северна България снеготопенето ще е от 3 до 5 литра на квадратен метър.

През денонощието (от 8:00 часа на 25.01 до 8:00 часа на 26.01) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са останали без съществени изменения. На отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. Протичащите водни количества в по-голямата част от страната са около праговете за високи и средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ за Дунавски басейн са от -65 см до +85 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн са започнали повишения на речните нива. По-значителните, вследствие на снеготопенето, се очакват в периода 27-29 януари.

Моделът за водосбора на река Искър прогнозира водни количества на 27, 28 и 29 януари около и под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...