Акценти
Начало / Общество / Очакват ни резки температурни амплитуди до дни – спад с до 20 градуса

Очакват ни резки температурни амплитуди до дни – спад с до 20 градуса

За голямо температурно понижение в края на седмицата предупреждават синоптиците. След необичайно високите температури за месец февруари през последните дни, в края на тази седмица ни очаква рязка промяна на времето, като температурите ще се понижат с около 20-25 градуса, смята климатологът Симеон Матев. Това са истински амплитуди, поясни той.

Днес още преди обяд облачността от запад бързо ще започне да се увеличава, показва прогнозата на НИМХ. След обяд в Западна България ще превали дъжд, а през нощта срещу сряда превалявания ще има на отделни места и в останалата част от страната. Вятърът отново ще се ориентира от юг-югозапад и ще бъде до умерен, в Югоизточна България временно до силен. Максималните температури ще бъдат между 12 и 17 градуса, за Плевен – 17 градуса.

В четвъртък вятърът от юг ще се усили и дневните температури ще се повишат с 2-3 градуса. Облачността ще се увеличи, след обяд в югозападните райони ще започнат валежи от дъжд. Привечер и през нощта ще превали на места и в останалата част от страната. Вятърът ще стане северозападен, умерен и силен, с него ще нахлува студен въздух. В Северна България дъждът ще преминава в сняг. В петък валежите бързо ще спрат, а облачността ще се разкъса. Ще е ветровито, а температурите ще са значително по-ниски от предишните дни; минималните навсякъде ще са отрицателни, а максималните – от минус 3 – минус 4 градуса в Северна България до 4-5 градуса в Южна. През почивните дни ще е студено. В събота вятърът ще отслабне, но ще остане от северозапад. Облачността ще е променлива, често значителна. След обяд в югозападните райони ще превалява сняг. В неделя вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще бъде облачно, с валежи от сняг главно в Южна България, ще се образува и снежна покривка. В началото на новата седмица облачността ще се разкъсва и ще намалява. Сутрешните температури ще се понижат още, а дневните ще са малко по-високи.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...