Акценти
Начало / Последни новини / Очаквани победи за БК Изобор в международния турнир „Освобождение“

Очаквани победи за БК Изобор в международния турнир „Освобождение“

Общо 17 медала – 4 златни, 5 сребърни и 8 бронзови спечели плевенския клуб по борба Изобор от традиционния международен турнир „Освобождение“. Престижното състезание бе в класически стил и се проведе за 19-и път. Домакин е БК Изобор. От възпитаниците му най-добре се представиха Пламена Пенева, Марио Цветанов, Цветан Сирашки и Иво Илиев. Първите им места бяха очаквани, тъй като са сред най-добрите в категориите в страната.

При кадетките до 52 кг битката бе плевенска. Пламена Пенева надви на финала съотборничката си Моника Бистрева. Очаквах да е обратното, защото Пламена няма възможност за пълноценна подготовка, анализира треньора им Момчил Сирашки. С бронзовия медал се окичи Цветелина Цветанова от Класик /Белене/.

Марио Цветанов бе над всички при момчетата до 59 кг. В спора за златния медал той се справи с Нитсиос Константинос от Гърция. „Марио е талантлив. В хода на подготовката отстранихме грешките, които допускаше и резултата е на лице“, категоричен е треньора му.

При кадетите до 54 кг напълно логично доминираше Цветан Сирашки. На финала той преодоля с лекота Алекси Зашев от Златица.

По същия начин, но при 58-килограмовите Иво Илиев не остави шанс на съперниците си. В битката за първото място прегази Генади Севдалинов от Тетевен. Не съм очаквал друго освен златни медали от двамата, лаконичен е наставника на БК Изобор.

На крачка от златен медал бе Яна Димитрова. В категорията до 32 кг при момичетата тя достигна до среброто след като отстъпи на финала на Никол Крумова от Ботев-93 /Враца/. „Яна беше приятната изненада на нашия отбор в турнира. Тя няма опита на съперничките си, които са в борбата вече три, четири години. Въпреки това победи шампионката на България – Даяна Кирова от Надежда-2014 /Оряхово/. Максимално затрудни и врачанката, която стана първа“, похвали възпитаничката си плевенския треньор. Тук с бронзов медал завърши Виктория Бойнова от другия плевенски клуб Камен Лозанов.

Втори места за БК Изобор спечелиха още две момчета. При 47-килограмовите Виктор Маринов отстъпи на финала пред Викторио Василев Надежда-2014 /Оряхово/. Теодор Георгиев пък загуби от Рафед Рашид от Локомотив /Пловдив/ в категорията до 53 кг.

Същото класиране и за Александър Илиев при децата до 38 кг. В схватката за първото място го надви Стилян Дерменджиев от Локомотив /Пловдив/. И беленския БК Класик имаше свой представител на финала. Става въпрос за Станислав Пироев. В категорията до 42 кг при децата възпитаника на треньора Момчил Ганчев се справи с връстник от Гърция. В битката за златото обаче не успя да надвие Дамян Иванов от Тетевен.

Осемте бронзови медала за Изобор спечелиха: при децата – Николай Атанасов /32 кг/, Виктор Фитов /35 кг/, Ивайло Юсеинов /47 кг/ и Едуардо Горанов /47 кг/, при кадетите – Денислав Вълков /42 кг/, Емил Емилов /85 кг/, Цветослав Симеонов /50 кг/ и Николай Дзезов /50 кг/.

„Доволен съм от представянето на всички. Децата ни от скоро тренират борба и въобще нямат опит в състезания. Третото място на Николай Дзедзов не е отстъпление. На полуфинала загуби от Никълъс Олен. Шведският борец е пети в света в категорията до 50 кг, уточни Момчил Сирашки.

Над 100 борци мериха сили в международния турнир „Освобождение“. Освен от Гърция и Швеция имаше състезатели и от Румъния.

„Такъв турнир не е имало в България през тази година. Организацията беше перфектна. Условията за всички бяха великолепни. Спортно-техническото ниво бе прилично. Швеция участва с най-добрите си състезатели. Вярвам, че следващото издание на турнира ще е още по-добро“, заяви треньора на домакините.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...