Начало / Общество / Оформят дървесните корони в района на новоремонтираната пешеходна зона

Оформят дървесните корони в района на новоремонтираната пешеходна зона

Днес ще бъде извършено оформяне на короните на чинарите с кубични форми на територията на новоремонтираната пешеходна зона – от пл. „Свободата” до пл. „Ст. Стамболов”. Целта е да се сгъстят короните и постигането по този начин на  максимален декоративен ефект. Съгласно указанията на ландшафтен архитект дейността се осъществява три пъти годишно – пролет – преди вегетацията, през лятото – по време на вегетационната пауза, която започва от средата на юли и продължава до средата на август, и есен – след приключване на вегетацията. При всяка резитба се отпускат с 10 см повече от предишната дължина, докато короните на отделните дървета не се докоснат. Предпазна мярка предвид високите температури при лятното оформяне е редовното и достатъчно поливане на растенията, както и периодичното им подхранване с комбинирани торове.

Съгласно указанията на ландшафтния архитект зеблото, с което са увити дърветата, е от изключително значение за тяхното приспособяване, особено през първия сезон, тъй като предпазва от механични повреди и от негативните влияния на климата. То ще бъде премахнато през втория или третия сезон след засаждането в зависимост от развитието на растенията.

Новозасадените ясени ще бъдат оформяни веднъж годишно – през есента, след приключване на вегетацията. Резитбата ще се извършва, единствено за да се поддържат короните в относително симетрична форма и размери.

Израстващите клони със загубени декоративни качества на яворите на ул. „В. Левски” ще бъдат премахвани редовно, за да се поддържа типичната кълбовидна форма на короната.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...