Акценти
Начало / Последни новини / ОФК Спартак /Плевен/ беше тотално разочарование през тази година

ОФК Спартак /Плевен/ беше тотално разочарование през тази година

Изминалите 12 месеца са може би един от най-срамните периоди в историята на футболния Спартак /Плевен/. След като в началото на тази година отбора бе в средата на Втора професионална лига, сега в края й е точно по средата на Северозападната Трета аматьорска лига, като според точките е по-близо до изпадащите /на 14 точки от предпоследния/, отколкото до лидера /на 16 точки/.

Трагичното е, че за споменатия едногодишен период отбора на Плевен няма дори 10 победи, а и головата му разлика е отрицателна. От изиграните 28 двубоя за първенство /13 като домакин и 15 като гост/ Спартак е записал 9 победи, 8 равенства, 11 загуби, 39 вкарани гола, 40 допуснати и общо 35 точки актив.

И друг път Спартак е играл при аматьорите. Тогава обаче беше неизбежно, защото клуба фалира и по правилника на БФС, новото начало е именно от аматьорското ниво. В онези периоди също имаше сезони в които отбора не се изкачи веднага в професионалния футбол. Именно наредбата на БФС не го позволява. Тя гласи, че даден клуб в първата година от сформирането си дори и да е на върха в класирането пак няма да бъде допуснат в професионалния футбол, защото е новосформиран ФК.

Кой обаче е очаквал, че сега Спартак /Плевен/ ще се мъчи при аматьорите? Действията с широк размах в началото на 2017 г. би трябвало да направят сега отбора на Плевен фаворит за първото място във Втора лига. Тогава се извърши мащабна селекция, а чужденците в състава вече наброяваха половин единадесеторка. Суровата зима не попречи на тима да направи подготовка, продължила около месец в нормални условия. И всичко беше заредено с оптимизъм. Предстояха 13 мача /6 като домакин и 7 като гост/ до края на първенството на Втора лига. Именно в тях обаче се видя разочарованието Спартак /Плевен/. Статистиката е красноречива – 3 победи, 3 равенства, 7 загуби, 15 вкарани гола, 25 допуснати и общо 12 точки актив. Сборът от споменатите цифри изхвърли тима в аматьорския футбол.

Оптимизмът обаче не бе сломен и през лятото беше обявена новата цел – моментално завръщане в професионалния футбол.

И този път обаче гръмките афиши и резултати бяха на противоположните полюси. Показва го статистиката от 15-те мача /7 като домакин и 8 като гост/ в есенния полусезон на Северозападната Трета аматьорска лига – 6 победи, 5 равенства, 4 загуби, 24 вкарани гола, 15 допуснати и общо 23 точки актив. Както е видно, от всичко почти по-равно, което отрежда осмо място в класирането. Но тази статистика показва, че Спартак не само, че е с минимални шансове за постигане на поставена цел – завръщане във Втора професионална лига, но регистрира един слаб и безсмислен сезон в аматьорския футбол.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...