Акценти
Начало / Култура / Официално откриха Първия международен фестивал на китарата в Плевен

Официално откриха Първия международен фестивал на китарата в Плевен

Тази вечер в Концертна зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков” официално беше открит Първият международен фестивал на китарата – Плевен 2015 г.

Началото беше дадено с прекрасното изпълнение на класическа китара на Боян Дойчев, който представи пиесата Спомен за Франциско Санчес Гомес.

150 участници от 15 държави ще участват в конкурсната програма на фестивала, обяви художественият директор Николай Михайлов. Те ще се състезават три жанрови категории, разделени в подкатегории за музикални училища и музикални школи. Михайлов  сподели, че мечтата за фестивала се е родила преди четири години  и с общите усилия на приятели се е превърнала в реалност. Организатори на събитието са сдружение „Изкуството до мен”, читалище „Лик”, НУИ „Панайот Пипков”  с подкрепата на множество дарители. Николай Михайлов обяви фестивалната програма, която включва концерти на Зоран Анич, бандата „Дел Падре”, триото Стела Динкова, Боян Дойчев и Георги Василев.

IMG_5323Николай Михайлов

На добър час на фестивала пожела директорът на НУИ „Панайот Пипков” – Жечка Димитрова. Тя изрази радостта си от това, че най-младата специалност в училището – класическата китара, привлича интереса на толкова много китаристи от страната и чужбина.

IMG_5326жечка димитрова

Празничната програма за откриването на фестивала продължи с изпълнения на ученици от училището – домакин. Прозвучаха изпълнения на Елеонора Цветанова – флейта, Людмила Резайкина – пиано, Перкусионен ансамбъл „Акцент“ с художествен ръководител Симеон Серафимов, танцов ансамбъл при НУИ „Панайот Пипков“  с преподавател Танушка Арабаджиева.

Международният фестивал на китарата се посвещава на 55 години от създаването на НУИ „Панайот Пипков”.

IMG_5329концерт-нуи

IMG_5330акцент

IMG_5318катя божикова

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...