Начало / Общество / Официално кръстиха розата на Цвети – „Цветелина Романтика“

Официално кръстиха розата на Цвети – „Цветелина Романтика“

Официална церемония по кръщаване на розата, която носи името на загиналата в катастрофа край Плевен Цветелина Таслакова, се състоя днес в Актовата зала на Община Плевен. Хора от цялата страна, които в тази дълга година без Цвети, Ники и Влади бяха упора за техните родители и на каузата им,  дойдоха, за да изразят още веднъж подкрепата си. Всички те получиха шал с извезано името на розата „Цветелина Романтика“.

Официален домакин на събитието беше кметът на Плевен проф. Димитър Стойков. В обръщението си към родителите на загиналите в зверската катастрофа трима младежи, той изрази уважението си към каузата на създаденото от тях сдружение „Справедливост” за по-малко жертви по пътищата. Розата „Цветелина Романтика” – розата на Цвети, символизира любовта и вечното приятелство, но и  стремежът към справедливост и промяна за един по-добър свят, каза проф. Стойков и добави, че алеята с рози на Влади, Ники и Цвети в Плевен се превърна в символ на съпричастност и желание за справедливост.  Кметът благодари на световния  производител „Мейланд Франция“ за благородния жест селектирано от тях цвете да носи името на наше дете.

Сред официалните гости на церемонията беше и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Трудно овладявайки емоцията си, тя увери, че „споменът за тези цветя, чийто живот беше толкова рано и нелепо прекъснат, ще живее във всеки един от нас”. Цветовете ще ни напомнят за тяхната нереализирана  младост, но съм дълбоко убедена, че ще напомнят за отговорността на всеки един от нас към нашите деца, каза Цачева.

Лично президентът на фирмата производител – Ги Девиар, извърши ритуалът по кръщаването на розата. Той предаде на председателя на Народното събрание официалният сертификат за даване на името „Цветелина Романтика“. Той трябва да остане в Плевен, градът на Цвети, обясни Цачева и го предаде на кмета.

IMG_1032цачева -кмет

Любовта е вечна и любов има, казаха майките на Влади и Цвети . Те благодариха на всички, които застанаха зад тяхната кауза и призоваха да продължат да ги подкрепят. „Нашата кауза е чиста, нашето дело е свято. Ние изгубихме децата си, но борбата ни е да продължим напред и да спасяваме другите деца“, каза Валя Таслакова.

IMG_1019розата на цвети

Церемонията завърши с танц на деца от плевенска детска градина. След което, на площада, те пуснаха десетки бели балони. Като ято бели гълъби те полетяха в синьото безоблачно небе, като символ на надеждата и вярата в любовта и доброто.

На събитието днес присъстваха още областният управител Ралица Добрева, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, народни представители и общински съветници.

IMG_1041роза-балони

IMG_1044балони

IMG_1025розата на цвети

IMG_1035роза-деца

IMG_0993роза цвети

IMG_0992Цветелина Романтика

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...