Акценти
Начало / Общество / Официално  валидираха първите картичка и плик, посветени на Освобождението на Плевен

Официално  валидираха първите картичка и плик, посветени на Освобождението на Плевен

Церемония  по валидиране на специален пощенски плик и пощенска картичка беше извършена днес в Регионалния исторически музей в Плевен. Те са посветени на 140 години от Плевенската епопея, 110-годишнината от основаването на Военноисторическите музеи в Плевен и 40  години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г”.

Първите бройки бяха валидирани едновременно от зам.-министъра по транспорта Димитър Геновски, кмета Георг Спартански и специалният гост на церемонията НВ Симеон Сакскобургготски.  Плевенският кмет и Негово величество получиха честта да бъдат притежатели на номер първи от нововалидираните пощенски плик и пощенска картичка.

За мен е чест да присъствам на тази церемония, изтъкна кметът Георг Спартански. Той подчерта, че от днес започва поредица от инициативи, които интензивно водят към датата 10 декември, когато ще е  кулминацията на Празника по повод Освобождението на Плевен под мотото „Плевен помни”. „Започнахме в началото на тази година, с амбицията да превърнем това честване в национално”, подчерта Спартански и отбеляза усилията на Инициативния комитет, създаден по повод честванията, в който участват изтъкнати личности, свързани с Плевен и които дават своите усилия, професионализъм и умения градът да се развива все по-напред и по-нагоре.

„Вълнувам се, че толкова много плевналии и деца има тук. Защото инициативите под мотото „Плевен помни” са насочени главно към тези, които идват след нас, за да продължат нашите усилия да развиваме града си и България все по-напред”, отбеляза Спартански. Той изказа благодарности на организаторите и на всички, които са съдействали за това събитие.

В обръщението си преди валидирането зам.-министърът по транспорта Димитър Геновски отбеляза, че върховете на  българската историческа слава могат да бъдат последвани в нашето маркоиздаване. „Когато разлистим филателните архиви, виждаме, че една от ярките теми е свързана с бойните действия при  Плевен, които променят хода на Руско-турската война, а от там и съдбата на България. За мен е чест да представя две пощенско-филателни издания, посветени на 140 години на Плевенска епопея, 110-годишнината от основаването на Военноисторическите музеи в Плевен и 40  години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г”. Днес посланието за славната победа може да обиколи света чрез пощенската карта и плик, които представяме”, каза зам.-министър Геновски.

Юбилейните пощенска картичка и плик  са създадени от художника д-р Ненко Атанасов и представляват компилация от снимки и картини. За пощенската картичка е използвана картина с ген. Скобелев от битката за Плевен, а на пощенския плик е изобразен мавзолеят и икона на Свети Георги Победоносец, който е обявен за закрилник на Плевен. Материалите за изработката на картичката и плика са предоставени от Военноисторческите музеи в Плевен. По този повод Румен Петков, който е член на Инициативния комитет и водещ на днешната церемония, изказа благодарност на директора на ДВИМ – Плевен – г-жа Зорнишка и на целия екип на музеите за оказаното съдействие.

Сред гостите на днешната церемония бяха още културният аташе на Руското посолство в България, председателят на Общинския съвет – Мартин Митев, областният управител Мирослав Петров и други.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...